Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Burgemeester opent de brug

Geplaatst op: 12 september 2017

Komende zaterdag worden het vernieuwde Havenplein en de ‘brug’ op de kop van de Haven in Genemuiden formeel in gebruik genomen. Het projectplan Uitvoering Centrumplan Genemuiden 2015-2018 is hiermee zo goed als afgerond. Burgemeester Bilder verricht de openingshandeling van de brug en het Havenplein. Aansluitend is de aftrap van Genemusiment, het jaarlijkse cultuurevenement in Genemuiden.

De openingshandeling vindt om 10:15 uur plaats op de nieuwe ‘brug’ tussen het Havenplein en de binnenhaven voorafgaand aan de start van Genemusiment dat op dezelfde dag in het centrum plaatsvindt.

De ‘brug’ verwijst naar het verleden. Op dezelfde locatie lag in vroeger tijden een brug die Oosterkaai en Westerkaai met elkaar verbond. Toen een deel van de haven werd gedempt en in gebruik werd genomen als plein werd de brug overbodig en verdween. De nieuwe verbinding oogt, met een ‘planken’ dek en leuningen aan weerszijden, als een brug en ademt de sfeer van weleer. Het Havenplein is in de afgelopen periode volledig voorzien van nieuwe bestrating met gemarkeerde vakken voor efficiënt parkeren. De trappen rondom het Havenplein, bij de Readshop en achter ’t Olde Staduus, geven het waterpeil van weleer aan. Dit najaar komt er rondom het plein nog openbare verlichting in de vorm van scheepsmasten.

Projectplan Uitvoering Centrumplan Genemuiden 2015 – 2018

De afgelopen jaren is volop gewerkt aan het herinrichten van het centrum van Genemuiden. Met het projectplan Uitvoering Centrumplan 2015-2018 als basis is de leefbaarheid en de economische vitaliteit van het centrum vergroot. Actieve burgers, organisaties en ondernemers zijn intensief betrokken bij het proces waarbij de nadruk lag op inrichting en beeldkwaliteit.

Nadat in 2014 de Klaas Fuitestraat als winkelgebied is ingericht heeft het gebied rondom de Hema een metamorfose ondergaan. Een blauwe parkeerzone komt het winkelend publiek ten goede en zorgt voor een betere doorstroming. Ter compensatie is bij de Koppel een Groene Entree aangelegd, geschikt voor lang parkeren voor werknemers van bedrijven in het centrum en bij evenementen. De Westerkaai is heringericht en het gebied rondom de Sas kreeg een opknapbeurt. Met een vernieuwde sanitaire unit en een ontmoetingspunt is de toeristische aantrekkingskracht van dit gebied vergroot. Met het gereedkomen van het Havenplein en de brug rest nog de brug bij de Koppel. Dit onderdeel werd op een later moment aan het projectplan toegevoegd en is momenteel in voorbereiding.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500