Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

We zien ze vliegen (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 20 september 2017

“Wie vliegt er wel eens?”, was de redelijk briljante openingsvraag van de presentatrice van dienst tijdens de informatiebijeenkomst over Lelystad Airport. Een meerderheid van de zaal stak de vinger op. Daarmee was meteen duidelijk dat de onrust over de vliegroutes een ‘not in my backyard’-geval is: we vliegen met z’n allen steeds meer, maar die vliegtuigen horen we liever niet over ons eigen huis komen. Iemand moet desondanks het bokje zijn en laat dat nou uitgerekend onze regio wezen.

Van de 25 uitgezochte mogelijke vliegroutes blijkt die over deze regio de beste. Dan worden volgens voormalig minister Hans Alders, die namens veel partijen de komst van grote jets op Lelystad voorbereidt, de meeste mensen ontzien. Dat die route wel precies over de dichtbevolkte Aa-Landen en Stadshagen gaat, leidde tot de nodige hoon in de zaal. “Op het oude land mogen vliegtuigen op minimaal 1800 meter hoogte vliegen, behalve vanaf Stadshagen: daar is 900 meter toegestaan”, zei Alders ook nog.

Hoe dat klinkt, kon het NLR uit Marknesse met een filmpje aantonen. Muisstil wachtte de zaal de komst van een Boeing 747 over de Milligerplas af. Die was vervolgens nauwelijks te horen. “Volksverlakkerij”, klonk het uit de zaal. “Een vliegtuig op 900 meter betekent rotherrie”, wist de vertegenwoordiger van de Stichting Hoog Overijssel. Iedereen ervaart het anders, zei Alders nog. Hoe de vliegtuigen straks klinken in bijvoorbeeld Zwolle, Kampen en Ens is prima te horen op deze site: http://www.alderstafellelystad.nl/waar-krijg-je-te-maken-met-geluidhinder.html

“Waarom weten we dit nu pas?”, vroegen sommige aanwezigen zich ook af. Vermoedelijk omdat ze al jarenlang geen krant lezen, de televisie en de radio hebben verkocht en nog niet zijn aangesloten op internet. Wie de komst van Lelystad Airport heeft gemist, heeft vermoedelijk geen enkel contact met de buitenwereld. Of is gewoon niet geïnteresseerd in de gevolgen voor deze regio. Opvallend genoeg zaten er dinsdag in ieder geval welgeteld nul vertegenwoordigers van de politiek in Zwartewaterland in de zaal.

Of Genemuiden zich echt zorgen moet maken? Die vraag is voor een leek ook na dinsdag nauwelijks te beantwoorden. We zien ze vliegen of we vliegen ze in de haren. Voorjaar 2019 weten we meer.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500