Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Expositie Historisch Centrum open tijdens Biestemerk

Geplaatst op: 9 oktober 2017

Benieuwd naar Geelmuiden in tropische sferen? In het Historisch Centrum Genemuiden is dit te beleven! Een wonderlijke reis door de geschiedenis met echte voorwerpen, foto’s en kaarten, film en een spel voor de kinderen. Deze reis is ook tijdens de biestemerk te maken.

In het Historisch Centrum Genemuiden is op vrijdag 15 september 2017 een expositie geopend met de titel ‘Geelmuiden aan de andere kant van de wereldbol’. Aanleiding van de expositie is het onderzoek door plaatsgenoot G.J. Westhoff. Hij deed de afgelopen drie jaren onderzoek naar eilandjes in de Noord-Molukken met onder andere de namen Groot Geelmuiden, Klein Geelmuiden, Hasselt, Hattem en IJsselmuiden. Het resulteerde in het boek: ‘Heimwee-eilanden, Geelmuiden Hasselt, Hattem en IJsselmuiden in de Noord-Molukken.’ Centraal staan de vragen ‘wie die eilanden deze namen heeft gegeven en wanneer?’ en ‘hoe het komt dat deze namen tot op de dag van vandaag worden gebruikt?’ Het verhaal is een fascinerende reis op het grensvlak van geschiedenis en cartografie. De vloot van Magelhaes (1519 – 1522), de VOC, Jan Pietersz. Coen, Joris van Spilbergen en Abel Tasman verbinden dit stukje van de wereld met Europa en ons eigen land. De VOC-schepen Hasselt, Geelmuiden en Zwartsluis zwierven ook in ‘De Oost’, maar hebben toch niets met de eilandnamen van doen. Voor de naamgeving komen we uiteindelijk in 1681 bij Pieter Stippert aan boord terecht. Hij vernoemt daar een hele reeks Nederlandse steden, waaronder Medemblik, Enkhuizen, Zwolle, Deventer, Kampen, Brunnepe, Urk, Marken, Ens en ook Hattem, Hasselt, IJsselmuiden en Geelmuiden. Midden 19e eeuw krijgen de vier laatst genoemde eilandjes bezoek van onder andere zendelingen, wetenschappers en antropologen. Die koersen richting het net ingelijfde Nieuw-Guinea. Enkelen bezoeken daarbij de vier eilandjes. De Overijsselse namen treffen we in hun reisverslagen aan. Aan deze bezoeken is te danken dat de Nederlandse namen tot in onze tijd worden gebruikt. Het meest waardevol in dit boek is wel de kennismaking met de huidige eilandbewoners zelf, de paalwoningen, aquacultuur van zeewierwinning en de fenomenale tropische natuur.

De expositie, die aan de hand van dit verhaal is opgezet, toont de geschiedenis van deze eilandjes aan de hand van kaarten, foto’s en tekst. Filmpjes zijn er te zien over het hedendaagse leven op deze eilandjes en directe omgeving. Een miniatuur fluitschip laat zien hoe het VOC-schip Geelmuiden (1657-1659) er uit zal hebben gezien. Allerlei gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven op de eilandjes brengt het leven op Geelmuiden en Hasselt haast tastbaar dichtbij. Voor de kinderen is er een soort ganzenbordspel waarmee men over de wereldzeeën koers kan zetten naar deze verre oorden.

De expositie is te bezichtigen tot en met 23 december 2017. Het boek ‘Heimwee-eilanden Geelmuiden Hasselt, Hattem en IJsselmuiden in de Noord-Molukken’, 128 bladzijden, geheel in kleur, is voor € 7,95 te verkrijgen bij het Historisch Centrum Genemuiden en in de lokale en regionale boekwinkels.

Het Historisch Centrum Genemuiden is elke zaterdagmiddag geopend van 14.00 tot 17.00 uur en tijdens de Biestemærk van 13.00 tot 17.00 uur.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500