Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De Biestemerk van… Sander Sleking (3)

Geplaatst op: 17 oktober 2017

In de rubriek ‘De Biestemerk van…’ vragen we diverse Genemuidenaren op hun weg naar de Biestemerk toe en wat ze doen op de dag zelf. Vanmorgen: marktmeester Sander Sleking over de opbouw en de start van Biestemerk (deel 3).

Altena en Oonk komen met de jongens van Zegers even bij in ‘t Olde Staduus. Sleking gaat voor stroom op de markt zorgen maar laat via de portofoon van zich horen. “Luuk, ik heb hier een man bij C20 (kraamlocatie, EK) die zegt dat ‘ie er niet tussendoor kan. Kun jij even kijken?” Altena doet zijn hesje weer aan, pakt de plattegrond en vertrekt naar buiten.

Rond 6 uur loopt de spanning op in ‘t Olde Staduus. Een inwoner komt klagen dat kramen op de Westerkaai te dicht op elkaar staan. “Er kan geen brandweer, ziekenwagen langs. Ik bepaal dat die kramen daar uit elkaar gaan. Anders gooi ik ze om.” Daar is Sleking het niet mee eens. “U bepaalt helemaal niks, dat doen wij.”

Moet ik dan elk jaar komen klagen?, vraagt de man. “Ik ben elk jaar geduldig geweest, maar nu niet meer.” Altena en Sleking nemen poolshoogte. Een van de kramen verdwijnt. Oonk en Sleking gaan weer naar ‘t Olde Staduus om met de verkeersregelaars te overleggen. “Hebben we maar twee man? Dat is wel erg weinig”, vraagt Sleking zich onderweg ineens af. In ‘t Olde Staduus blijkt dat mee te vallen. Er komen er nog meer.

Rond half 7 gaan Sleking en Oonk weer naar buiten. “Eens even kijken hoe het loopt, het is nog vrij rustig”, vindt Sleking.

Bij de frikandellenkraam neemt hij poolshoogte, daar ging het vorig jaar mis. “Straks zet de loempiakraam hem er weer voor en dan zien ze mij niet meer.” Sleking bekijkt de situatie en besluit dan dat de frikandellenkraam op de weg mag staan.

Iets verderop zijn de marktkooplieden al druk in de weer in hun kraam in te richten. Niet overal is het druk, maar daar waar mensen zijn, wordt hard gewerkt. Sleking rijdt met zijn brommerover de markt om te kijken of hij aan diverse verzoeken kan voldoen.

Langzamerhand verdwijnen de auto’s uit het straatbeeld en gaat de opbouw door. Op de brug maakt Oonk de handelaren wegwijs. Stukje bij beetje wordt de markt volgebouwd. Nog even en Biestemerk 2017 kan beginnen.

Het zal een andere Biestemerk zijn dan anders. Deze keer zit er een zwart randje om. Vanwege het ongeval, waarbij afgelopen zaterdag een 4-jarig jongetje om het leven kwam, zal Biestemerk dit jaar stil zijn. Het belooft mooi weer te worden, maar daar zal toch een sluier over liggen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500