Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Taal de snelste weg naar een plek in de maatschappij

Geplaatst op: 21 november 2017

Wie een taal niet spreekt, vindt lastig de weg in een maatschappij. Dat merkte Ellen Hilhorst toen ze een half jaar in Israël woonde. Nu geeft ze één keer in de maand Nederlandse les aan vluchtelingen en laaggeletterden. “Het zou heel mooi zijn als over tien jaar één van de mensen een mooie baan heeft”, zegt de eigenaresse van een eigen kapperszaak.

Daarnaast zet ze zich graag in voor de maatschappij. Bij vluchtelingen én taal ligt wat dat betreft haar hart. “Ik ben buddy voor een Syrisch gezin. Dat zijn mensen die uit een hele moeilijke situatie komen. Als niemand ze helpt, maken ze geen stappen. Ook daarbij zag ik hoe belangrijk taal is: probeer maar eens een brief van instanties te begrijpen als je de taal niet beheerst”, zegt ze.

In Hasselt kwam ze in contact met Elly Potgieter die bij Taalpunt Extra taallessen geeft aan vluchtelingen, maar ook aan laaggeletterden die hun taalbeheersing willen verbeteren. Het is min of meer het initiatief van prinses Laurentien. “Ik kreeg het idee om ook Taalpunt Extra in Genemuiden te beginnen, maar daarvoor moest ik eerst een cursus taalcoach volgen. Die heb ik achter de rug en onlangs heb ik de eerste taalles geven. Sinterklaas heb ik daarin centraal gezet. ‘Weet ik eindelijk wat dat voor feest is’, zei een jongen, die al twee jaar in Nederland woont. Mooi om te horen.”

Leren van woorden en zinnen staat eerst centraal, maar uiteindelijk komt ook schrijven aan bod. Een keer in de maand zijn de lessen op vrijdagavond in ’t Olde Staduus, de eerstvolgende op 8 december om 18.45 uur. “Het zou mooi zijn als er ook Nederlanders kwamen die hun taal willen verbeteren. Er zijn best veel mensen die niet kunnen lezen of schrijven. Bij de cursus in Staphorst was bijvoorbeeld ook een oudere man aanwezig. Die vond het schitterend dat hij nu eindelijk zijn kleinkinderen kon voorlezen.”

De lessen gaan voor de vluchtelingen verder dan puur alleen de taal, zegt Hilhorst. “Ze komen ook in contact met mensen en leren hun weg beter vinden in de maatschappij. Dat is zo belangrijk. De kinderen van mijn buddygezin zitten bijvoorbeeld op voetbal. Op die manier vind je een weg. En daarbij is taal en communicatie essentieel. Zonder taal maak je minder snel contact met mensen en vind je moeilijk werk.”

Taalpunt Extra is voorlopig een initiatief tot de zomervakantie. Op 8 juni is de laatste les. “Al hoop ik op zaterdag 9 juni een stadswandeling door Genemuiden te maken met de mensen die de lessen volgen. Dan verbind ik de les meteen met een andere interesse van me: cultuur”, glimlacht Hilhorst.

De les is van 18.45 tot 19.45 uur en deelname is gratis.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500