Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Elburg, heden en verleden (door Co Mateboer)

Geplaatst op: 27 november 2017

Co Mateboer bespreekt op Genemuiden Actueel zijn werken die momenteel in ’t Olde Staduus hangen. Dit keer zijn plattegrond van Elburg: Een fier vestingplaatsje met een bewogen geschiedenis.  

Arend thoe Boecop, de rentmeester van de stad kreeg in het jaar 1392 van hertog Willem II opdracht een nieuwe stad te ontwerpen en te bouwen, verder weg van de zee.

Hij ontwierp de stad op de tekentafel in een strikt rechthoekige vorm. Muren en poorten omringden de stad. Veel later, na de uitvinding van het buskruit en kanonnen werden de wallen   aangelegd met de huidige gracht.

Door de inpoldering van de Zuiderzee verarmde de stad. De visserij was voorbij. Het bleek het behoud van het oude karakter te zijn, want met de opkomst van het toerisme werd de binnenstad grondig gerestaureerd. Elburg is nu een toeristenplaatsje van de bovenste plank en bezit enkele unieke musea. De intocht van Sinterklaas en “Kerst in de Veste” doet het aantal bezoekers zo toenemen, dat men letterlijk over de koppen kan lopen.

Op de plaat, die in het Olde Staduus van Genemuiden hangt, is het grondplan van Elburg duidelijk te zien. De Vispoort, de Grote Kerk, het stadsgrachtje en de grachtomwalling zijn markante herkenningspunten. Alle straatjes en steegjes staan er niet op, zoals het enige straatje met een bocht, de zg, Kromme Steeg….

CM

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500