Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

In memoriam: Reind Breman (1937-2018)

Geplaatst op: 3 januari 2018

Reind Breman tijdens zijn presentatie over het ‘Bremanisme’ op de ‘thuisbasis’

De bedenker van het zogenoemde ‘Bremanisme’, Reind Breman, is dinsdag overleden. Bijna tot het einde (officieel was hij vertrokken sinds 1-1) was Breman actief in het installatiebedrijf Breman, dat hij met zijn vier broers (waarvan onlangs Harm overleed) opbouwde tot een miljoenenbedrijf.

Breman kreeg er geen kapsones van. “Geld is beroerder dan drank en drugs. Wie teveel heeft, probeert alles goed te praten, ook vanuit het geloof”, is een veelgeciteerde quote van hem. Hij bleef een gewone man, maar genoot wel aanzien. Door velen werd hij zelfs de ‘burgemeester van Genemuiden’ genoemd. Hij was ook enige tijd wethouder van Genemuiden namens de Anti Revolutionaire Partij.

“We zijn op aarde als rentmeester”, stelde Breman zo’n 30 jaar geleden tegenover het Reformatorisch Dagblad. “Met vijf broers hebben we een bedrijf opgezet, je bent miljonair, het loopt allemaal prachtig, maar op een gegeven moment denk je: Ik ben bezig m”n hele familie in het verderf te storten. Daarom hebben we besloten al onze bezittingen te neutraliseren, ter beschikking te stellen.”

Het ‘Bremanisme’ werd voor Breman een bijna-levensdoel. Vele jaren trok hij door het hele land om presentaties te geven over het door hem ontwikkelde systeem. Overgenomen werd het niet vaak. “Het loopt altijd hierop vast: de kapitaalverschaffer wil geen afstand doen van z’n geld”, zei Breman tegen datzelfde Reformatorisch Dagblad.

Zijn presentaties zaten vaak vol humor. Eind 2016 nog, toen de Woord en Daad RegioOndernemers te gast waren bij het bedrijf Breman en hij zijn systeem nog eens uitlegde. Onvermoeibaar, als altijd. “Toen de ziektekosten nog door het UWV betaald werden, vroeg men mij wat ik dan deed als ik personeel over had. Ik antwoordde: ‘dan laten we ze tegen elkaar voetballen, dan hebben we zo twintig zieken’.”

De laatste jaren haalde hij vaak de plaatselijke nieuwsmedia. Met zijn grote hobby, de duivensport, haalde hij dan de snelste tijd. In zijn jonge jaren had hij veel belangstelling voor sport en drong hij als voetballer zelfs door tot het Nederlands zaterdagelftal. Tot zijn aanwezigheid werd gewenst in ‘de zaak’. Breman legde zich toen toe op de duiven. In het blad Terdege: “Dat is ook een sport. Alleen vliegen de duiven, en ik niet meer.”

Breman was lid van de Hervormde Gemeente, waar hij ook meerdere keren zitting had in de kerkenraad. Tegenover NRC vertelde hij in 2000 dat het ‘Bremanisme’ daarom ook op christelijke waarden was gegrondvest. “Iedereen heeft nu eenmaal de neiging zich aan bezit te hechten. Maar als christen moet je als het ware leven alsof Christus morgen terugkeert op aarde. Door ons bezit en zeggenschap te delen met ons personeel neem ik er meer afstand van.”

Reind Breman werd 80 jaar.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500