Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

In memoriam: Reind Breman (1937-2018)

Geplaatst op: 3 januari 2018

Reind Breman tijdens zijn presentatie over het ‘Bremanisme’ op de ‘thuisbasis’

De bedenker van het zogenoemde ‘Bremanisme’, Reind Breman, is dinsdag overleden. Bijna tot het einde (officieel was hij vertrokken sinds 1-1) was Breman actief in het installatiebedrijf Breman, dat hij met zijn vier broers (waarvan onlangs Harm overleed) opbouwde tot een miljoenenbedrijf.

Breman kreeg er geen kapsones van. “Geld is beroerder dan drank en drugs. Wie teveel heeft, probeert alles goed te praten, ook vanuit het geloof”, is een veelgeciteerde quote van hem. Hij bleef een gewone man, maar genoot wel aanzien. Door velen werd hij zelfs de ‘burgemeester van Genemuiden’ genoemd. Hij was ook enige tijd wethouder van Genemuiden namens de Anti Revolutionaire Partij.

“We zijn op aarde als rentmeester”, stelde Breman zo’n 30 jaar geleden tegenover het Reformatorisch Dagblad. “Met vijf broers hebben we een bedrijf opgezet, je bent miljonair, het loopt allemaal prachtig, maar op een gegeven moment denk je: Ik ben bezig m”n hele familie in het verderf te storten. Daarom hebben we besloten al onze bezittingen te neutraliseren, ter beschikking te stellen.”

Het ‘Bremanisme’ werd voor Breman een bijna-levensdoel. Vele jaren trok hij door het hele land om presentaties te geven over het door hem ontwikkelde systeem. Overgenomen werd het niet vaak. “Het loopt altijd hierop vast: de kapitaalverschaffer wil geen afstand doen van z’n geld”, zei Breman tegen datzelfde Reformatorisch Dagblad.

Zijn presentaties zaten vaak vol humor. Eind 2016 nog, toen de Woord en Daad RegioOndernemers te gast waren bij het bedrijf Breman en hij zijn systeem nog eens uitlegde. Onvermoeibaar, als altijd. “Toen de ziektekosten nog door het UWV betaald werden, vroeg men mij wat ik dan deed als ik personeel over had. Ik antwoordde: ‘dan laten we ze tegen elkaar voetballen, dan hebben we zo twintig zieken’.”

De laatste jaren haalde hij vaak de plaatselijke nieuwsmedia. Met zijn grote hobby, de duivensport, haalde hij dan de snelste tijd. In zijn jonge jaren had hij veel belangstelling voor sport en drong hij als voetballer zelfs door tot het Nederlands zaterdagelftal. Tot zijn aanwezigheid werd gewenst in ‘de zaak’. Breman legde zich toen toe op de duiven. In het blad Terdege: “Dat is ook een sport. Alleen vliegen de duiven, en ik niet meer.”

Breman was lid van de Hervormde Gemeente, waar hij ook meerdere keren zitting had in de kerkenraad. Tegenover NRC vertelde hij in 2000 dat het ‘Bremanisme’ daarom ook op christelijke waarden was gegrondvest. “Iedereen heeft nu eenmaal de neiging zich aan bezit te hechten. Maar als christen moet je als het ware leven alsof Christus morgen terugkeert op aarde. Door ons bezit en zeggenschap te delen met ons personeel neem ik er meer afstand van.”

Reind Breman werd 80 jaar.

Gepubliceerd door Enrico Kolk

8 thoughts on “In memoriam: Reind Breman (1937-2018)

 1. CR schreef:

  Ruhe in Frieden Reind Breman!
  Danke das ich Sie kennenlernen durfte und Ihre Hilfe.
  Wir werden Ihr Andenken in Ehren halten!
  Ein letzter Gut Flug!

 2. Kvw schreef:

  Prachtmens, heb hem nooit de hand mogen schudden.
  Wat een TROTS ervaar ik als hij sprak. Breman Systeem,
  bremanisme. Het fundament van Breman heden ten dage.
  Trots op het feit dat ik deel mag uitmaken aan dit bijzonder bedrijf.
  Hij zal gemist worden. TROTS is de kernwoord.
  Ik wens zijn familie, vrienden en kennissen sterkte en veel kracht toe.
  Had hem nog vele jaren gegund. Hij zal gemist worden.

 3. Nieske van der Ploeg schreef:

  Mijn vader was gelijk met Reind wethouder. Pa had veel met hem op. Een voorbeeld voor menige christen. Navolging zou de grootste eer zijn die wij hem kunnen geven, maar nog meer tot eer van onze Schepper.

 4. KB schreef:

  TG. Reind Breman was een respectabele man, die veel goeds voor de gemeenschap gedaan heeft. Een van zijn laatste activiteiten was het promoten van die weg. Een blijvende herinnering zou toch geweldig zijn? Mijn opmerking heeft niets met persoonlijke voorkeur te maken, maar een hommage aan zijn visie. Ik ben enigszins jaloers op zijn daadkracht en uitstraling. Dat mag toch?

 5. TG schreef:

  sorry KB, maar ik vind dit te ver gaan om een overleden iemand te gebruiken om je eigen stokpaardje maar weer naar voren te duwen….

 6. Jan W. van Estrik schreef:

  Een christenmens die de goederen met armen deelde en weduwen en wezen gedacht. De duivenmelker wist waar de Eindbestemming van Gods duiven lag. Zijn laatste vlucht moet Meesterlijk zijn geweest, de kosten waren door Zijn Eigenaar betaald. Met Wie hij leefde stierf hij, hij was een man die in geloof na te volgen is!

 7. RvZ schreef:

  Een bijzondere man en inspirator. Sterkte aan de familie en kennissen toegewenst.

 8. KB schreef:

  een markant man is uit de Genemuider samenleving weggegaan. Een verlies. Allereerst voor zijn gezin, maar voor ons allen. Laten we zijn naam voor het nageslacht bewaren, de nieuwe Randweg langs het Tag aanleggen en die de Reind Bremanweg noemen!!

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500