Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Geen bussen in hele regio wegens staking

Geplaatst op: 4 januari 2018

Aan bijna alles bij de Connexxion-remise in Zwartsluis is te zien dat het geen gewone dag is. Bijna, want in de kantine zitten wel buschauffeurs. Ze vertrekken ook weer, maar niet met een bus. Het is stakingsdag vandaag. “De score is hoog, de hele regio ligt plat”, zegt stakingsleider Harry Horstman buiten het hek van de remise. Op het terrein mag geen interview plaatsvinden.

Dat is misschien wel tekenend voor de sfeer tussen werkgevers en werknemers. “Voor ons is de maat vol”, legt Horstman uit. Hij en zijn collega’s (de staking is overigens landelijk) willen een betere cao, maar de onderhandelingen daarover zijn afgeketst. “We staken omdat we meer lucht in de dienst willen”, vertelt hij. “Langere pauzes en tijd om naar het toilet te gaan. Want dat zit er nu bijna niet meer in.”

De buschauffeur, die dat werk al bijna 40 jaar doet, wil nu verlichting van het werk. “We zitten soms 4 uur achter elkaar aan het stuur.” Ook vragen de werknemers om een loonsverhoging van 3,5 procent. De werkgevers stelden daar een bod van 3,2 procent tegenover. “Ze leggen niks op tafel”, vindt Horstman.

Vanaf de remise in Zwartsluis vertrekt vandaag geen enkele bus. Om 12:00 zou de stand van zaken bekeken worden, maar zoals het nu lijkt rijdt pas morgenvroeg om 5:00 de eerste bus weer. Vandaag komen de chauffeurs we naar de remise, om zich in te schrijven voor de staking. “Dan drinken ze koffie, eten een koek en gaan naar huis. Er wordt nog wel gediscussieerd over waarom het gaat.” Horstman is als stakingsleider de hele dag aanwezig. “Als iedereen binnengeweest is, dan gaan we.”

Ik heb zelden zo’n uniformiteit gezien, zegt Gijs Lokhorst van vakbond CNV. “Ik doe dit op meer sectoren, maar de saamhorigheid, solidariteit en onderlinge betrokkenheid zijn hier groot. Landelijk, maar zeker hier. En dat is goed om te zien.”

Horstman denkt dat er met de staking druk gelegd wordt op de werkgevers. “Ze zullen nu wel weer om tafel gaan.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500