Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Woningmarkt gevangen tussen grote vraag en afnemend aanbod’

Geplaatst op: 11 januari 2018

De Nederlandse woningmarkt wordt steeds krapper, ook in Zwartewaterland. Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 36% minder woningen in Nederland te koop dan een jaar eerder. “Dat vormt, samen met de verder aangescherpte financieringsregels, een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt”, aldus Freek van den Berg van Bonthuis Vaartjes Makelaars. Meer nieuwbouw blijft de komende jaren het adagium om de woningmarkt niet verder te laten vastlopen.”

Over het totale jaar 2017 werden er 234.000 bestaande koopwoningen verkocht, waarvan 166.000 via NVM makelaars. De gemiddelde vraagprijs van de koopwoningen is in het 4de kwartaal 2017 gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Gooi is nog steeds de regio waar woningen met de hoogste vraagprijzen te koop staan. De gemiddelde vraagprijs komt daar uit op bijna 711.000 euro. De regio met de laagste gemiddelde vraagprijs is Noordoost-Groningen: 181.000.

“Ook in de gemeente Zwartewaterland zien wij het aanbod van koopwoningen dalen”, aldus Freek van den Berg.  De lage rente, startersleningen, het consumentenvertrouwen en de trek uit Zwolle en Meppel hebben er onder andere voor gezorgd dat veel woningen in 2017 van eigenaar zijn gewisseld. “We kijken terug op een mooi 2017, waarbij wij zelfs verkozen werden als beste makelaar van Overijssel. Voor 2018 zien wij volop kansen, de rente is laag en de gemeente heeft budget voor startersleningen. Ook zijn de normen voor de Nationale Hypotheek Garantie verruimd. Wekelijks krijgen wij nieuwe verkoopopdrachten, daarnaast komen er een paar mooie nieuwbouwprojecten aan in Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden.”

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500