Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Steeds minder muskusratten rond Genemuiden

Geplaatst op: 22 januari 2018

Waterschap Drents Overijsselse Delta vangt steeds minder muskusratten en concludeert dat de populatie steeds beter onder controle is. Vooral in Mastenbroek daalt de vangst spectaculair. Waar de rattenvangers in 2014 nog bijna 9500 ‘waterkonijnen’ vingen, was dat aantal vorig jaar gedaald tot 1161. Een daling van afgerond 88 procent. In de rest van het gebied is dat aantal 27 procent.

Muskusratten worden gevangen, omdat ze gangen en holen graven in dijken en oevers. Deze raken daardoor verzwakt en kunnen (deels) instorten. Daardoor is de bestrijding van muskusratten in ons land bij wet geregeld. “Door meer te bestrijden bij de bron neemt de populatie jaar na jaar af”, zeggen teamleiders Muskusrattenbestrijding Bart Rosenboom en Johan Goos. “In het ‘trekseizoen’ treffen de mannetjes en vrouwtjes elkaar minder bij een lage populatie en vermenigvuldigen ze zich ook minder. Want dat gaat razendsnel.”

Voortplantingsdrift

Naast zijn graafschade is de muskusrat berucht om zijn ongeremde voortplantingsdrift. In het voor- en najaar trekken jonge mannetjes eropuit om een vrouwtje te zoeken. Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar een nest werpen. Over een jaar genomen kan een spannetje voor zo’n 40 nakomelingen zorgen. Na een draagtijd van 25 tot 30 dagen worden één tot elf jongen geboren (gemiddeld vijf tot zeven). Een vrouwtje is na zes maanden al geslachtsrijp en kan dus in het jaar van geboorte al haar eerste jongen werpen. Op die manier kan het aantal muskusratten in snel tempo toenemen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500