Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Statiegeld op flesjes en blikjes: raad zegt ja

Geplaatst op: 25 januari 2018

De complete gemeenteraad, ChristenUnie, SGP, CDA, PvdA, VVD en Gemeentebelangen, wil dat de gemeente zich aansluit bij de statiegeldalliantie. Vanavond dienen de partijen daarvoor een motie in tijdens de raadsvergadering.

De statiegeldalliantie is een vereniging van partners die statiegeld op blikjes en kleine flesjes een goed idee vinden. Meerdere milieu-organisaties en gemeenten, waaronder Zwolle, hebben zich al bij de alliantie aangesloten.

Volgens de partijen is zwerfafval een ‘hardnekkig probleem’. Uit onderzoek blijkt dat het invoeren van statiegeld op flesjes en blikjes dat aandeel in zwerfafval met maar liefst 70 tot 90 procent vermindert.

Statiegeld geeft bovendien een directe uitwerking geeft aan het principe ‘de vervuiler betaalt’, stellen de partijen, door ingeleverd afval geen geld te laten kosten, en zwerfafval wel. In februari wordt er een rapport over de invoering van statiegeld behandeld in de Tweede Kamer. “Een brede steun vanuit het land kan bijdragen aan de besluitvorming in de Tweede Kamer.”

De motie wordt vanavond ingediend. Naar verwachting wordt die ook aangenomen, omdat alle partijen de motie mede-indienen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500