Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Groot concert voor weesdorp Malawi

Geplaatst op: 27 januari 2018

Vijf jonge Genemuidenaren werkten in 2015 drie weken in een weesdorp in Malawi. Na die werkvakantie voor de Stichting Stephanos willen ze nu jaarlijks acties organiseren. Op zaterdag 27 januari is de volgende: een groot concert in de Grote Kerk van Hasselt met medewerking van onder meer Stereo en het Urker koor Immanuel.

Dat het vijftal drie jaar geleden samen werkte, was eigenlijk toeval, vertelt Jan Riezebos. “Mijn vrienden Ronald van Dalfsen en Gijsbert Visscher gingen en uiteindelijk besloot ik om mee te gaan, hoewel het idee van een werkvakantie mij eerst niet zo aanspraak. Later bleek dat Hans en Roelien Verhoek zich ook hadden aangemeld en vervolgens kwamen we er achter dat ook Willeke Kloosterman meeging. Haar vriend Maurice Vaandering is ook bij de groep gekomen.”

Met nog vijftien andere Nederlanders kwamen ze in Malawi terecht. Een cultuurshock van jewelste. “Alles tussen A en Z is daar anders dan hier. Het weesdorp ligt in een enorme zandvlakte waar verder niets groeit. De inwoners eten twee keer per dag een soort gepofte mais met een sausje. Veel meer is er ook niet. We klagen hier soms dat het eten niet lekker is, terwijl ze daar gewoon helemaal niets hebben. We hebben ook gehandicapte mensen gezien die de hele dag hun woning niet uit konden. Ze zaten zonder water, elektra en verwarming. Dat verandert je kijk wel.”

De groep hielp in Afrika mee met het bouwen van stabiele huizen voor de weeskinderen. Ze werkten mee aan de start van het project dat uit is gegroeid tot een soort dorp waar tientallen kinderen wonen. Stichting Stephanos geeft op die manier deze mensen een toekomst. Het vijftal wil zich met allerlei acties blijven inzetten voor de stichting. Dit jaar is dat een concert in Hasselt. “Ronald, Hans en ik zijn lid van Stereo, zodat we de medewerking van het koor konden regelen. Harm Hoeve is bovendien ook dirigent van Immanuel. Die ingang was ook makkelijk dus.”

Met organist Jaap Kramer en het Koperensemble is het muzikale programma compleet. Dominee van Rooijen, ook voorzitter van Stichting Stephanos, gaat voor tijdens de avond. “Het concert is gratis en de collecte gaat volledig naar Stephanos. We zijn namelijk al uit de kosten. Daarom hopen wij op een volle kerk en nog belangrijker: een mooie opbrengst voor mensen die het veertienduizend kilometer verderop zo moeilijk hebben.”

Het concert begint om 19.30 uur, de zaal gaat een half uur eerder open.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500