Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Goede Vrijdag en Pasen (door Co Mateboer)

Geplaatst op: 31 januari 2018

Co Mateboer exposeert nog steeds in ’t Olde Staduus. Op Genemuiden Actueel beschrijft hij zijn werken. Dit keer over Goede Vrijdag en Pasen.

De kunststroming De Stijl heeft niet direct een christelijke achtergrond of uitgangspunt. Met de twee platen, Goede Vrijdag en Pasen ben ik met de vormen en kleuren van de Stijl wèl die richting opgegaan.

GOEDE VRIJDAG..

Hierin is de werkwijze gevolgd van Piet Mondriaan. Het centrale thema is het grote kruis, dat vertikaal en horizontaal de hele plaat omvat. De kern van het kruis is de rode lijn van het offerbloed. Links en rechts zijn 2 kleinere kruisen. Het linker is van de “goede” moordenaar. Dit kruis is zijwaarts met het hoofdkruis verbonden. Het rechter niet. Het linker is met een achterliggende witte streep verbonden met de (onzichtbare) hemel. Het rechter kruis niet.

De bonte kleurenritsen onderaan symboliserende menigte, die toekijkt vol haat en nijd. Deze haat wordt weergegeven door de buitenste gele vlakken. Centraal staat echter de genade (in wit) (Deze bonte kleuren vindt u ook terug in de opbouw van Victory, boogie, woogie.) De rode vlakken benadrukken de mensenmenigte, de zondige mens.

De naam Adam betekent rode aarde. Het blauw sluit naar boven af. De hemel, die alles omvat. Zo is deze plaat met veel bijbelse symboliek gevuld. De plaat hangt in de hal van het Olde Staduus.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500