Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Van der Staaij bezoekt ‘geen gewoon bejaardentehuis’

Geplaatst op: 2 maart 2018

“Dit lijkt een gewoon bejaardentehuis, maar dat is het niet”, zegt bestuurslid Marco van Lente van de Stichting Welzijn De Meente als SGP-voorman Kees van der Staaij op bezoek is in De Meente. Van Lente komt daarna met een indrukwekkend aantal cijfers én een paar zorgen. “Als de overheid veel wil overlaten aan burgers, moeten die wel professionele begeleiding krijgen”, zegt Van Lente.

220 woningen en 250 vrijwilligers. Dat is ook het verhaal van De Meente. Genemuidenaren doen ontzettend veel in het huis voor ouderen. En dat past weer bij de terugtrekkende overheid en daarmee de toenemende rol van burgers. Burgerparticipatie is het nieuwe toverwoord in politiek Nederland. “Maar 250 vrijwilligers kun je niet laten aansturen door vrijwilligers. Eigenlijk moet daarvoor een coördinator zijn”, was een van de boodschappen die Van der Staaij mee kreeg.

Van Lente wees op het grote belang van ‘welzijn’ in de zorg, een onderwerp wat niet altijd genoeg aandacht krijgt volgens hem. “Bewoners van De Meente kunnen bijna elke dag kiezen uit twee activiteiten. Dat is heel belangrijk voor de levendigheid in dit huis en voor het geestelijk welbevinden van de mensen. Hier gebeurt ontzettend veel. We hebben bijvoorbeeld de kleinste Albert Heijn van Nederland, waar de vrijwilligers en de mensen van Akkerwinde mee helpen. Vrijwilligers zorgen vaak net voor een beetje extra cachet aan het leven van de bewoners.”

Levendigheid vindt het bestuur belangrijk. Ook voor de uitstraling en de aantrekkelijkheid. Van Lente noemde de renovatie van Weidegreven als voorbeeld. “Voor de verbouwing kampten we met leegstand, nu we ook mikken op een jongere doelgroep zit alles vol.” Zorgen over de levendigheid zijn er ook. Omdat Nederlanders steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen, komen in huizen zoals De Meente mensen steeds vaker voor de allerlaatste levensfase. Aan de andere kant zijn er in Genemuiden initiatieven om bij te dragen aan die zelfstandigheid. Genemuiden Zorgt is daarvan een nieuwe en belangrijke. De vijf kerken helpen inwoners, ook die niet zijn aangesloten bij een kerkgemeenschap, met zorg die niet per se door professionals uitgevoerd hoeft te worden.

Bert Penninkhof van IJsselheem tipte de doorgeschoten regeldruk in Nederland aan. “Als medewerkers kunnen we soms al moeilijk uitleggen hoe regels en procedures werken, voor de gemiddelde Nederlander zijn die helemaal niet meer te volgen.” En die ingewikkeldheid speelt ook weer door in het vrijwilligerswerk, zegt Van Lente. “Op een gegeven moment haken mensen daardoor af. Als burgers meer moeten doen, moet je ze ook het vertrouwen geven en niet alles weer dicht timmeren.”

SGP-lijsttrekker Maarten Slingerland nodigde het bestuur van De Meente uit om de zorgpunten en andere ontwikkelingen binnenkort in een informatieavond met de gemeenteraad te delen.

De SGP bezocht vrijdag overigens ook Veevoederbedrijf Fuite. Vanavond is er een verkiezingsavond waarbij Van der Staaij ook aanwezig is.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500