Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Verkiezingen: CDA begint nieuwe periode met nieuwe mensen

Geplaatst op: 6 maart 2018

Genemuiden Actueel interviewt de zeven lijsttrekkers (en drie wethouders) in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze keer is het de beurt aan lijsttrekker Margreet Bosma en wethouder Dick Visserman van het CDA.

Lijsttrekker Margreet Bosma blijft, maar verder gaat de raadsfractie van het CDA geheel op de schop. Ongeacht de verkiezingsuitslag. Zittende raadsleden Helmich Post, Henk Buit en Henk Selles keren na de verkiezingen niet weer terug. “We gaan er vanuit dat er vier nieuwen in de fractie komen en één oudgediende”, zegt Bosma, die op zes zetels rekent bij de komende verkiezingen in maart.

Volgens haar heeft het CDA in de afgelopen jaren bewezen een partij voor heel Zwartewaterland te zijn. “Ongeacht afkomst, kern en religie. We hebben ons heel zichtbaar ingezet voor iedereen zodra er iets speelt, wat dan ook. Dat doen we al jaren. Laatst was er reuring over onveilige verkeerssituaties. We hebben daar een berichtje over gedeeld, onze mailbox ontplofte. De bijeenkomst die we voor inwoners over dit onderwerp hebben georganiseerd geeft ons zeer bruikbare informatie. Daar kunnen we mee aan de slag.” Het CDA gaat met regelmaat bij bedrijven en maatschappelijke organisaties op bezoek. Een fractie moet niet alleen vanuit het gemeentehuis werken, vindt Bosma.

Mede dankzij het CDA is de gemeente financieel gekomen waar ze nu is, zegt de lijsttrekker. “We hebben strak begroot en staan er beter voor dan in 2014. “Maar we trappen niet op de rem, we investeren in waar we mee verder kunnen. Niet behoudend, maar progressief. Nu de woningbouw aantrekt, kan er meteen actie ondernomen worden.”

In de komende periode wil het CDA meer haar sociale gezicht laten zien. “Wij willen graag het schoolzwemmen terug. Nu doen er te weinig klassen mee.” In de afgelopen jaren was het blijven bestaan van de zwembaden überhaupt ‘een dingetje’. Uiteindelijk bleven alle zwembaden behouden, net als de bibliotheken. “De inwoners worden daarbij betrokken en blijven betrokken”, zegt Bosma.

Dat het bestaan van de zwembaden en de bibliotheken op het spel stond, was onder de verantwoordelijkheid van wethouder Dick Visserman. Ook hij keert na de verkiezingen niet terug. In 2010 begon hij onverwacht als wethouder, na het plotselinge overlijden van Marinus van de Velde. Die zou opnieuw wethouder worden, maar overleed vlak voor de nieuwe termijn.

Visserman volgde hem op, en zwaait nu, 8 jaar later, af. “Er is veel dat nog niet af is”, constateert hij. “Daar gaat een volgend college mee verder. Raad en college hebben de afgelopen periode grote stappen gemaakt. We zijn er financieel beter aan toe.”

Daarvoor waren wel maatregelen nodig: de OZB werd met 10 procent verhoogd. “Dat was een forse stap”, erkent Visserman. “Maar het was nodig.” Nu stopt het voor hem. “Ik zal het gaan missen, het werk en al de contacten die je hebt. En er zijn altijd mensen die zeggen: je doet het niet goed. Maar de leuke kanten  laten de weegschaal fors doorslaan. Het was een indrukwekkende periode voor mij.”

Visserman keert niet terug in de politiek, maar staat nog wel op de lijst voor de komende verkiezingen. Ook wanneer hij gekozen wordt, neemt hij geen zitting in de gemeenteraad. “Een stem op mij is een stem uit dankbaarheid voor wat ik heb gedaan.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500