Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Afval prikken op zaterdagochtend (video)

Geplaatst op: 10 maart 2018

Foto's Erik Eenkhoorn

Een relaas van Johan Snel op Facebook over zwerfvuil kreeg zaterdagochtend opvolging: vijf politieke partijen en vrijwilligers van de motorclub en Keet de Kolk prikten onder begeleiding van de kroegbaas het afval langs de Ringweg op. “Ik dacht eerst dat er niets lag…”, zegt VVD-fractievoorzitter John Smits, maar de kar die Eef van Dijk van Buitengewoon Zwartewaterland (BGZ) achter zijn auto heeft spreekt boekdelen.

Die ligt na een korte wandeling namelijk al behoorlijk vol met rommel, afval en andere zaken die niet in een polderlandschap thuis horen. De tijdelijke afvalprikkers zijn dan een klein half uurtje op weg. Om 07.00 uur zaten ze al in d’ Olde Soldoat, waarna het gezelschap richting de Ringweg trok. Een weg waarvan de charme in alle vroegte goed zichtbaar wordt. Konijnen buitelen nog net niet over elkaar heen, langs de uiterwaarden van het Zwartewater lijkt zelfs een vos te lopen en de eerste weidevogels zijn ook al aanwezig.

De aanwezigen hebben meer aandacht voor het afval dat links en rechts in de sloten en bermen ligt. Flesjes, chipszakken, emmertjes en snoeppapier. Precies waaraan Snel zich zo ergert. “Al denk ik dat het vroeger erger was. Toen gooiden mensen bij wijze van spreken alles zo in de rivier. Maar buiten dat is dit een heel goed initiatief”, zegt Margreet Bosma van het CDA. Vandaag in het gezelschap van nieuwelingen Van Zandwijk en Gert van Lente. De Genemuidenaren staan op twee en drie op de lijst.

“Best spannend”, zegt Van Lente, een specialist in het sociaal domein. “De uitkomst van de verkiezingen kon je altijd redelijk voorspellen, maar met een nieuwe partij erbij weet je het niet. En zelf hebben we veel nieuwe mensen”, zegt Van Lente. Die hoopt als raadslid onder meer het aantal uitkeringen in Zwartewaterland terug te dringen. “Dat zijn er nu 240. Relatief gezien is dat best veel in een gemeente met zoveel werkgelegenheid.”

Niet ver achter Van Lente loopt Simon Tol, de nummer twee van de VVD. Ook de Hasselter met Sluziger roots staat op het randje van de gemeenteraad. De VVD heeft nu één zetel. “Vier jaar terug kwamen we veertien stemmen tekort voor een tweede zetel. Het zou moeten kunnen dus, maar je weet het niet”, zegt Tol, ook al verwijzend naar de nieuwe partij. Die is nu vertegenwoordigd door Genemuidenaar Eef van Dijk. Hij heeft een aanhangwagen achter zijn auto en vangt alle afval van de meelopers op. Even zit hij vast in de berm, maar met hulp van Johan Snel is hij snel weer los.

Na een kleine anderhalf uur lopen, prikken en verzamelen is de Ringweg afgerond. Het CDA verontschuldigd zich: in Hasselt gaan ze ook meedoen aan NLDoet. “Ik ben benieuwd hoe het er hier morgen uitziet…”, zegt Johan Brouwer. Naamgenoot Snel weet het antwoord wel. Zwerfafval is even moeilijk uit te roeien als onkruid.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500