Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwevende veerman (ingezonden)

Geplaatst op: 10 maart 2018

Vanmorgen, op weg naar Zwartsluis, zag ik bij de pont van Genemuiden het beeld van de veerman staan. Turend over het Zwartewater, zoals altijd. Eén of andere goede ziel had hem een warme das om gedaan. Vorige week bepaald geen overbodige luxe met die snijdende oostenwind. Dat deze vorm van naastenliefde ook nog een hoger doel diende was wel duidelijk ;het ging onmiskenbaar om een SGP-das. Zelfs dit standbeeld, ooit tot stand gekomen door de onvermoeibare inspanningen van PvdA-wethouder Tiem van Dalfsen, werd inzet van de verkiezingsstrijd.

Dat kon ik natuurlijk niet over mijn kant laten gaan, dus op de terugweg ben ik even van mijn fiets gestapt en heb de veerman niet alleen met een warme PvdA das, maar ook met een dito muts getooid. Zal Tiem mooi vinden… Terug thuis heb ik de foto’s, die ik ter plekke had gemaakt, eens even bekeken. Eigenlijk wel symbolisch; er valt straks wat te kiezen in Zwartewaterland. Maar liefst zeven partijen nemen deel aan de verkiezingen. Zeven… dat zette me weer aan het denken. Zo’n veerman is natuurlijk een prachtplek om reclame te maken voor de politieke partij van jouw voorkeur. Die plek zou iedereen vast wel willen. Moet daar niet een regeling voor komen? Zeven partijen… zeven dagen in de week… Als elke partij nu eens één dag in de week de veerman zou mogen aankleden? Maandag het blauw van de Christen Unie, dinsdag het CDA-groen, woensdag misschien een mooie dag voor het rood van de PvdA… En toen voelde ik em al komen. Hoe moest dat dan met de zondag? Er zouden vast partijen zijn, die hier op zondag niet aan mee willen doen. Maar als die nu eens een doordeweekse dag zouden krijgen? Zouden ze het dan wel goed vinden dat een andere partij, Buitengewoon Zwartewaterland of zo, op zondag de veerman mooi geel aan zouden kleden? Als snel zag ik in dat, hoe leuk het idee misschien ook eerst leek, het ongetwijfeld tot allerlei vormen van tweespalt aanleiding zou kunnen geven. En dat kan nooit het doel zijn van een verkiezingscampagne…

Dus heb ik de veerman maar weer in zijn oranje SGP-das gehuld. Zij waren tenslotte de eersten. Wel dacht ik even: “Als die veerman nou ook eens zou mogen stemmen, wat zou hij dan graag willen voor onze gemeente?” Ik denk wel dat hij graag gewild had dat het Veerhuis zou blijven, maar dat is een ander verhaal. Misschien zou hij zijn keus nog wel helemaal niet gemaakt hebben. Misschien was hij wel een zwevende veerman. In dat geval, en dat geldt voor iedereen die zijn of haar keus nog niet heeft bepaald, is er komende zaterdag, in het gemeentehuis in Hasselt, nog volop gelegenheid om te achterhalen waar precies de overeenkomsten en de verschillen tussen de zeven partijen zitten. Er zijn stands, er wordt voorgelicht en er zijn ook debatten tussen plaatsgenoten die bereid zijn de komende vier jaar weer heel veel tijd aan het besturen van onze gemeente te geven. Niet altijd een even dankbare taak. Want zeker is dat ze ook de komende vier jaren weer dingen verkeerd zullen doen. Niet met opzet, maar gewoon omdat het ook ‘maar’ mensen zijn. Maar ze doen wel hun best. En daarom is eigenlijk wel het minste wat iedere burger kan doen, gebruik maken van het stemrecht. Wat zou dat mooi zijn, verkiezingsuitslag gemeenteraadsverkiezingen Zwartewaterland van 21 maart 2018: Opkomst 100 nou ja, vooruit, er zijn er altijd wel een paar ziek, 98%. Dan hebben we echt een raad die namens de hele bevolking kan spreken.

Harrie Rietman

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500