Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Harrie Rietman tijdelijk PvdA-fractievoorzitter

Geplaatst op: 11 april 2018

“Ik ga morgen zeker niet met lood in de schoenen naar de raadszaal”, zegt Harrie Rietman. “Maar de aanleiding is wel heel vervelend.” Morgenavond wordt hij geïnstalleerd als raadslid en PvdA-fractievoorzitter in de plaats van Jannet Hoentjen. Vanwege ernstige gezondheidsklachten kan zij haar zetel vooralsnog niet innemen.

“Dit heb ik voor de verkiezingen niet aan zien komen”, stelt Rietman. “De zaterdag voor de gemeenteraadsverkiezingen merkte ik aan Jannet dat ze niet goed in haar vel zat, maar dan denk je niet aan dit soort dingen.” Op de dag van beëdiging werd Hoentjen in het ziekenhuis opgenomen.

Ze informeerde zelf bij griffie wat de mogelijkheden voor vervanging waren. “Toen duidelijk werd dat dit soort mogelijkheden (vervanging, red.) bestonden, heeft ze meteen aangegeven dat ze dit wil. Die keus heeft Jannet zelf gemaakt, daarop is door niemand druk uitgeoefend.”

Het ziet ernaar uit dat het ziekteverlof een aantal maanden gaat duren. Het raadslidmaatschap van Rietman loopt na 16 weken automatisch af. Daarna kan nog twee keer een periode van 16 weken volgen, maar dan moet weer opnieuw dezelfde procedure (aanvraag, overleggen van doktersverklaring etc.) doorlopen worden.

“Een andere mogelijkheid is, maar daar is op dit moment nog geen aanleiding voor, dat Jannet haar zetel opgeeft. En dan word ik permanent raadslid. Op het moment dat zij weer hersteld is, zal ik me op mijn beurt terugtrekken, waarna Jannet weer in de raad kan plaatsnemen. Maar ik hoop van ganser harte dat we hier onze toevlucht niet toe hoeven te nemen.”

Overigens heeft Rietman wel zin in het raadslidmaatschap, waarvan hij in 2010 afscheid nam. “Ik was met de verkiezingen alweer actiever met het fractiewerk en het pakt me weer. Ik vind het nog steeds meer dan boeiend.” Rietman schoof daarom ook al bij verkenner Spoelstra aan, om te kijken welke rol de PvdA kon spelen in de formatie. “Dat is meer strategie dan raadswerk, maar ook dat vind ik leuk.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500