Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Flessenactie levert dik vierduizend euro op

Geplaatst op: 22 december 2018

Tekst en foto's Teunie Rijfkogel

In Horecacentrum Onder de Luifel vindt zaterdag de laatste dag van de radiomarathon plaats. Speciale gast van de dag is televisiepresentator Jochem van Gelder. Hij is ambassadeur van de stichting Energy4All. In de radio-uitzending van Stichting Zwartewaterland Helpt praat hij live met Niels Buter, die een stofwisselingsziekte heeft. 

Niels en zijn broertje Jos hebben samen een flessenactie op touw gezet om geld in te zamelen voor Stichting Energy4All. Met dit geld hopen zij dat er meer onderzoek komt naar stofwisselingsziekten, waar momenteel nog geen medicijn voor is. De flessenactie werd een doorslaand succes. Zo erg zelfs dat de familie de flessen bijna niet meer kwijt kon. In een interview met Jochem van Gelder licht Niels toe dat de hele garage nokvol bierkratten stond. Hij weet echter nog niet hoeveel geld ermee opgehaald is tot nu toe. Op de vraag of zijn vader dat wel weet, antwoordt hij vastberaden: “Vast, want papa weet alles!”

Dat het leven met een stofwisselingsziekte niet fijn is, beaamt het jochie. “Ik ben heel vaak moe. Dan ga ik even op de bank liggen met een filmpje. Dan word ik eerst nog veel moeier, maar daarna krijg ik weer energie en kan ik weer spelen.” Ook zijn broertje Jos komt aan het woord. Hem wordt gevraagd of hij fitter is dan Niels, omdat hij geen stofwisselingsziekte heeft zoals Niels en zijn tweelingzusjes van 1,5. “Nee hoor,” zegt hij. ‘Maar als jullie samen stoeien, wie wint er dan?’ “Niels!” Toch lijkt zijn broer het daar niet mee eens te zijn, want terwijl hij belerend met zijn vinger zwaait, zegt hij: “Jos….. Denk d’r om hè!” Ze mogen het dan niet eens zijn over wie het sterkste is, de lachers van de zaal hebben ze in ieder geval op hun hand.

Uiteindelijk wordt bekend gemaakt dat de flessenactie tot nu toe maar liefst €4050 euro heeft opgebracht. Niels en zijn familie zijn er erg blij mee en ook met alle acties die op touw zijn gezet in Zwartewaterland. Er werden niet alleen flessen gebracht, maar er zijn ook veel donaties gedaan en er werden allerlei acties op touw gezet. Zo heeft Petrit’s Trekteam een ronde Zwartewaterland gelopen, ging René van der Vecht hardlopend langs de huizen met een collectebus in de hand en fietsten Silvan en Sepp een tocht van maar liefst 180 km om geld op te halen. Anna van der Breggen fietste het laatste stuk met hen mee. Onder muzikale klanken werden zij vervolgens om half vier ’s middags binnengehaald aan de Kaai.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500