Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Noodoproep’ moet jubileum Frank en Vrij redden

Geplaatst op: 30 januari 2019

Archieffoto Joke Veldman

“Tien jaar geleden stond het allereerste bericht over Frank en Vrij op Genemuiden Actueel, hopelijk is dit niet het laatste bericht…”, zegt Sylvia Eenkhoorn. Het koor bestaat in maart precies tien jaar, maar of dat jubileum wordt gehaald is ineens de vraag. Frank en Vrij zoekt namelijk per direct een dirigent/muzikant. “Dit is best een noodoproep dus…”, aldus Sylvia.

Ze zit samen met bestuursleden Dinie en Albertine rond de keukentafel. Terugkijkend op tien jaar Frank en Vrij. “Mijn man Kor is eigenlijk de oprichter van het koor. We vroegen destijds Willem Timmerman of hij een oproep op Genemuiden Actueel wilde plaatsen. Voordat we het weten hadden we zeven leden en drie weken later moesten we de Overtoom al om zaalruimte vragen”, herinnert Sylvia zich.

In de hoogtijdagen van het koor had Frank en Vrij ruim veertig leden. Grote optredens waren bijvoorbeeld tijdens Van Genemuider Bodem, op de Henri Dunant en in veel bejaardentehuizen in de regio. “We hebben een heel gezellig koor dat vooral voor de fun zingt. Maar het moet wel goed klinken. Na de ziekte van Kor kwam Henk van den End er als mede-dirigent bij en de laatste jaren was Rob Hollander onze dirigent. Muzikaal had hij het heel goed voor elkaar”, zegt Dinie.

Desondanks slonk de afgelopen jaren het ledenaantal. Vooral de mannen vertrokken bij Frank en Vrij, waardoor het koor nu nog negentien leden heeft. “En dat vindt Rob te weinig, waardoor hij ook is gestopt als dirigent. Dat betekent dus dat wij in ons jubileumjaar op zoek moeten naar een nieuwe muzikale begeleider. Probleem is dat professionals 100 euro voor een avond vragen en dat kunnen wij gewoon niet betalen. Onze hoop is dus gevestigd om iemand die ons hobbymatig wil begeleiden”, legt Albertine de situatie uit

Een ander scenario is dat er weer genoeg nieuwe leden bijkomen. Het koor aanprijzen, kost Sylvia geen moeite. “Wij hebben echt een leuke groep en de optredens leveren altijd leuke reacties op. Bovendien heb je in Genemuiden geen soortgelijk koor. Wij zingen Nederlandse en Engelse liedjes en geen christelijk repertoire. Ik zou het echt heel jammer vinden als we moeten stoppen, want de maandagavonden zijn altijd ontspannend: lekker met elkaar zingen”, aldus Sylvia, die erop wijst dat een andere oefenavond ook tot de mogelijkheden behoort, als dat een potentiele kandidaat beter uitkomt.

Wie Frank en Vrij een nieuwe toekomst wil geven, kan contact opnemen met voorzitter Dirkje Beens via: johanendirkje@outlook.com of 06-105 93 236.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500