Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Genemuiden het centrum van het telefoonboekbiljarten’

Geplaatst op: 23 februari 2019

“Kijk, dit vind ik nou mooi…”, zegt Wim Rietman als er gejuich uit de grote zaal van De Rank opstijgt. Een telefoonboekbiljarter heeft blijkbaar een knappe combinatie op de biljarttafel gelegd. En in tegenstelling tot het muisstille driebanden zit er bij het WK Telefoonboekbiljarten geen verbod op het maken van geluid.

https://www.facebook.com/genemuidenactueel.nl/videos/557879938048011/

Op de bekende groen beklede tafels, de keu en een trio ballen na is er dan ook weinig gelijkenis met de bekende biljartsport. Telefoonboekbiljarten is sporten met een knipoog, maar wel met een internationaal karakter. Aan het toernooi in Genemuiden doen naast veel Genemuidenaren ook biljarters mee die serieus om de prijzen willen starten. Daarnaast bestaat het deelnemersveld uit drie Duitsers en vijftien Belgen.

Dat zijn geen biljarters die zonder zakelijke connectie met de Tapijtstad naar Genemuiden waren afgereisd, vertelt Rietman in het halletje van De Rank. De Duitsers komen op zijn uitnodiging. “Ze werken bij een van onze hoofdsponsoren, maar biljarten kunnen ze niet. Ze lagen er dan ook in de eerste ronde uit”, glimlacht Rietman.

De komst van de vijftien Belgen heeft dan weer te maken met het zakelijk netwerk van Rene Bonthuis, vertelt Eddy Furniere. Samen met een maat kwam hij vorig jaar al naar Genemuiden. “We kennen Rene en zijn vrienden. Daarom kwamen we vorig jaar naar dit wereldkampioenschap. Nu zijn we zelfs met een hele groep. Allemaal uit Waregem en we zijn een weekeindje weg. We slapen aan de Kamperzeedijk”, vertelt Furniere.

“We zijn in het centrum van het telefoonboekbiljarten”, lacht de Vlaming, die ‘in de tijd van Raas, Kneteman en Moser’ profwielrenner was. “We hebben dit spel ook in Waregem geïntroduceerd. ‘Wat doen die blokken op tafel?’, kregen wij te horen, maar na enige aarzeling vonden mensen dit spel toch leuk. Je hoeft niet zo lang te wachten als bij snooker”, zegt Furniere.

Al is dat wachten wel een obstakel voor de toernooiorganisatie, zegt Rietman. “We zitten met 118 biljarters echt aan de max. Nu al zijn we de hele middag bezig. Groter groeien kunnen we niet. Het moet ook leuk blijven. Al is het prachtig dat we met dit toernooi zoveel geld ophalen voor een goed doel, want uiteindelijk is dit met een geintje begonnen.”

Uit de zaal klinkt nog maar eens gejuich op. Burgemeester Bilder is ondertussen al binnen voor de prijsuitreiking. De hoofdprijs kan hij later uitreiken aan een van de Belgen. Vincent Delgoire wint het toernooi voor Genemuidenaren Robin Bonthuis en Klaas van den Berg. Daarna blijkt dat het toernooi maar liefst 20.000 euro heeft opgeleverd voor de bestrijding van de ziekte ALS.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500