Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Trompstraat gaat voor ‘de honderdduizend’

Geplaatst op: 2 maart 2019

80.000 euro maakt de gemeente vrij voor bodemonderzoek en het veranderen van het plein van de Trompstraat. Al het asfalt gaat eruit, om plaats te maken voor waterdoorlatende stenen. Bewoners proberen tegelijkertijd zelf 20.000 euro van de provincie te krijgen, om het plein groener te maken.

Dat laatste is onderdeel van de wedstrijd ‘de groenste straat van Overijssel’, waarvoor de Trompstraat geselecteerd is. Samen met enkele anderen maakte Evert van Dijk een plan, dat hij vanmorgen in een inloopbijeenkomst aan de buurt presenteert.  Zij kunnen hun mening loslaten op de eerste opzet van het plan.

Een van de onderdelen is het leggen van cedermatten op de garages. Die zijn goed voor de biodiversiteit (een van de beoordelingscriteria): ze trekken vlinders aan. Een ander onderdeel is om bomen en struiken aan te leggen, waarmee het plein een groenere uitstraling krijgt.

In combinatie met de werkzaamheden die de gemeente uit gaat voeren, helpt het plan ook bij de waterafvoer, die in de wijk problematisch is. “De riolering is te klein”, legt Van Dijk uit. “We willen nu hier vergroenen en ander straatwerk waardoor het water direct in de grond verdwijnt.”

In totaal doen veertien straten mee met de wedstrijd, waarbij in totaal drie prijzen van 20.000 euro te winnen zijn. Naast biodiversiteit kijkt de provincie ook naar de klimaatbestendigheid en kindvriendelijkheid van het plan.

Bij dat laatste blikt Van Dijk naar de muurschildering rondom de speeltuin. “Die is ons twintig jaar geleden door de strot geduwd”, zegt hij. “Er was geen geld meer en ineens stond er een Pool te schilderen. We hebben nu aan de jeugd gevraagd wat zij leuk vinden. Zij hebben ideeën ingebracht, en daar zit beters tussen dan dat er nu op zit.”

De gemeente gaat het asfalt de komende tijd vervangen door waterdoorlatende stenen. Met een hovenier gaan de buurtbewoners kijken naar geschikt materiaal en groen voor het plein. 11 april zal duidelijk worden of de buurt er daadwerkelijk vandoor gaat met een van de geldprijzen van de procinvie.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500