Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Esther Naberman legt emotie vast in beeld

Geplaatst op: 5 april 2019

“Emotie vastleggen”, zegt Esther Naberman over wat haar aantrekt in fotografie. Na haar opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn richt ze zich namelijk vooral op portretfotografie. Fine Art en newborn zijn daarbij haar specialismen. Steeds vaker portretteert ze Genemuidenaren.

“Ze noemen het de Rembrandt-stijl”, zegt Esther, terwijl ze een voorbeeld op haar smartphone laat zien. Het kenmerkende spel tussen licht en donker van Nederlands bekendste schilder is daarop te zien. “Met fine art hou je tijdens het fotograferen rekening met het licht, maar tijdens het nabewerken zorg je voor dit effect. Het resultaat ‘blijft’ meer dan een gewone foto. Prachtig aan de muur.”

Ook op newborn, fotograferen van nieuw menselijk leven, legt de Genemuidense zich steeds meer toe. “Heel mooi om baby’s in de allereerste fase vast te leggen. De emotie spat er dan vanaf. Meestal fotografeer ik dan bij de mensen thuis. Op locatie werken vind ik sowieso leuker dan in de studio, hoewel ik dat ook zeker doe. Maar in je eigen woning of op een bijzondere plek worden foto’s spontaner en ongedwongener. Dat spreek mij meer aan”, aldus Esther.

Portretteren van mensen vormt ook het begin van haar fotoloopbaan. Ze fotografeerde ooit op de bruiloft van een oom en tante. Echtgenoot Jan-Jaap zag meteen dat zijn vrouw een nieuwe passie had gevonden. “Ik ben toen eens naar een open dag van de Fotovakschool geweest en was meteen verkocht. De hele dag liep ik rond met een smile van oor tot oor. Fotografie is prachtig: ik kan daarin mijn creativiteit kwijt en iets van waarde maken voor mensen.”

Want op foto’s van Esther moeten mensen staan. Met andere onderwerpen heeft ze minder. “Ik ben gek op de natuur, maar daarin fotograferen vind ik niet interessant. Op vakanties maak ik ook best foto’s, maar daar doe ik vervolgens niks mee. Juist de emotie vastleggen is wat mij aanspreekt.”

Daarom doet Esther ook graag bruidsfotografie. “De hele dag onderdeel uitmaken van een van de mooiste dagen uit iemands leven vind ik echt een voorrecht. De liefde, blijdschap en soms een traan probeer ik vast te leggen met mijn camera.”

Met de voller wordende opdrachtenportefeuille hoopt Esther op termijn een eigen studio te kunnen openen. “Dat is wel mijn ambitie: een studio met veel mogelijkheden, zodat je ook daar spontane foto’s kunt maken. Bijvoorbeeld door bijzondere attributen of materialen te gebruiken.”

De komende tijd heeft Esther een aantal acties:

  • Trouw je in 2019 en boek je je trouwreportage bij mij als fotograaf dan krijg je een mooi album van mij cadeau.
  • Newborn samen met een familieshoot nu EUR 149,- (deze actie geldt tot 1 juli 2019)
  • Bij het maken van een fotoshoot ontvang je je 2 mooiste foto’s op afdrukken van 20 x 30 (deze actie geldt tot 1 juli 2019)

Kijk voor meer werk op https://www.fotoartendesign.nl/

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500