Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
31 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gexit (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 6 april 2019

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik word onderhand horendol van de Brexit. Alle problemen die er in de wereld zijn, lijken in het niet te vallen bij de interne strubbelingen van de bewoners van het verenigd Koninkrijk. Het is een martelgang die zich nu al bijna 3 jaar voortsleept, want op 23 juni 2016 besloten de Britten via een referendum om uit de EU te treden.

Engelsen zijn bijzondere mensen. En ze zijn onderling ook zeer verschillend. Ik ken bijzonder nette en sympathieke Britten. Maar ook een behoorlijke groep van de bevolking maakt deel uit van een tokkie-gemeenschap die zijn weerga niet kent. Die categorie kom je nogal eens op vakantie tegen.

De bijeenkomsten van het lagerhuis doen me vaak aan een slapstick denken.

Een hoop geschreeuw door elkaar, waar dan af en toe door een man die stropdassen draagt die je eerder in een circus zou verwachten om “order” wordt gevraagd. Geordend is wel ongeveer de laatste term die je de hele chaos rondom de Brexit kunt noemen. In een doorsnee bananenrepubliek ontdek ik momenteel meer structuur dan in het gehele Verenigd Koninkrijk. De bevolking staat onderhand lijnrecht tegen over elkaar. Ongeacht wat de uitkomst nog gaat worden, is een verdeeldheid gezaaid die niet meer is uit te roeien.

Naar aanleiding van de aanstaande Brexit gaan mijn gedachten nog wel eens terug naar de gemeentelijke herindeling van ook al weer bijna twintig jaar geleden. Hier in Genemuiden liepen we niet bepaald warm voor de nieuwe gemeente Zwartewaterland. Zou het nu nog te gebeuren staan dan waren er ongetwijfeld stemmen opgegaan om een Gexit door te voeren.

Maar alles went. Na bijna twee decennia Zwartewaterland kunnen we toch rustig vaststellen dat het met rigoureuze veranderingen behoorlijk is meegevallen. Genemuiden is én blijft Genemuiden. Daar kunnen geen Hasselt en Zwartsluis wat aan veranderen.

Ondertussen rollen we rond de Brexit van het ene uitstel naar het andere.

Het is dan ook moeilijk om over iets te beslissen wanneer je zelf niet weet wat je wilt. En u kent het spreekwoord: “Van uitstel komt afstel”. En dat zou in deze situatie voor iedereen nog wel eens het beste kunnen zijn. Ik geloof namelijk niet dat de Engelsen er voldoende van doordrongen zijn in wat voor chaos het land zal belanden bij een harde Brexit. In mijn (wellicht te pessimistische) visie wordt het Verenigd Koninkrijk jaren terug geworpen in de tijd. Devaluatie van de pond, inflatie, het instorten van de woningmarkt: het zou allemaal zo maar eens kunnen gebeuren.

Eigen schuld, dikke bult zou je kunnen denken. Economisch zijn we echter in Genemuiden ook behoorlijk afhankelijk van de Engelsen. En dus zitten we ook niet echt op een grote crisis te wachten. Exit met de Brexit dus maar.

Gepubliceerd door Erik Driessen

3 thoughts on “Gexit (column Wim Rietman)

 1. Last schreef:

  Bovenstaande column is overduidelijk geschreven vanuit een linkse hoek. Mijmeren over een VK dat terug keert naar de middeleeuwen is puur angst aanpraten. Met de bedoeling om andere landen er te van weerhouden eenzelfde stap te doen zetten. Aan gene zijde van de grote plas heerst ten minste nog democratie en wordt er geluisterd naar de wil van het volk. Hier in het linkse Nederland wordt de stem van het volk doodgezwegen en referenda afgeschaft. De machtige linkse elite demoniseerd hier elke vorm van rechtse opkomst, Dat Pim Fortuyn destijds werd vermoord kwam hun zeer goed uit. Dat zijn moordenaar opnieuw vrijelijk kan rondlopen nu de ster van Baudet rijzende is lijkt geen toeval. De burger wordt zo ver uitgeknepen dat ie nog net niet dood gaat, we worden bestolen door een steeds linkser wordende kliek die slaafs onze miljoenen doorsluist richting die verschrikkelijke Moloch Brussel. Juncker hoeft maar te roepen en onze Markje zorgt er wel voor dat er weer een zak geld die kant op gaat, mede om zijn toekomstige werkplek veilig te stellen. Geld wat de ouderen hard nodig hebben voor fatsoenlijke zorg in de verpleeghuizen. De ouderen die ons land met bloed, zweet en tranen hebben opgebouwd. Ze worden zelfs openlijk door sommige politieke dieren als een blok aan het been bezien, waar men het liefst direct van af zou willen. Alhoewel ze dat nu nog niet duidelijk hard op durven zeggen vraag ik mij wel af hoelang dat nog zal duren voordat men dat wel doet. De Britten hebben groot gelijk. Hun motto is `Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald`.

 2. G eenkhoorn schreef:

  Wim volgens mij heeft een meerderheid gekozen om te vertrekken dus een democratisch besluit .Dus gewoon democratisch uitvoeren anders hoef je ook geen stemming of referendum houden .

 3. KB schreef:

  Toen indertijd de EU is opgericht was dat door integere mensen met een ideaal. Nu wordt de EU bemenst door mensen, die op gewin, macht en eer uit zijn. Italie? Griekenland? Frankrijk? Ze zijn gewoon slecht en vertikken het de tering naar de nering te zetten.. . Draghi liet elke maand 11 miljard euro drukken, een paar jaar lang. Wat zitten wij dan te klieren over een belastingverhoging? Laat Rutte een paar trucks met bankbiljetten komen!!
  Miljoenen hebben ze al overgemaakt naar bijv Pakistan om de vrouwenemancipatie te bevorderen!!.Dat geld wordt natuurlijk onder mekaar verdeeld maar Asia Bibi zit nog steeds gevangen en de EU? Subsidieert hun wanbeleid!. En zijn er veel voorbeelden te noemen. Nee, ik kan de Engelsen goed begrijpen. Dat het in de UK een chaos is, is wel duidelijk, maar de EU potentaten konden zich dat wel aantrekken, want de voornaamste schuld ligt bij hen.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500