26 april 2024 t’ Olde Staduus

Staphorst drukt Sportclub dieper in de crisis

Geplaatst op: 13 april 2019

Foto's Henk Kuik

Sportclub Genemuiden leed zaterdag de zevende nederlaag op rij. Erger nog is dat de steekderby tegen VV Staphorst geen enkel aanknopingspunt voor betere tijden opleverde. Met 1-3 was de gele buurman na rust buitengewoon genadig voor Genemuiden.

Wie dacht dat de trainerwissel een totaal ander Genemuiden zou opleveren, kwam zaterdagmiddag bedrogen uit. Opnieuw startte de ploeg in een 4-3-3 opstelling die het hele seizoen al nauwelijks soelaas oplevert. Toch begon Sportclub gedreven aan de wedstrijd. Rechtsback Brouwer gooide een van zijn verre uitgooien voor de goal en om de een of andere reden kwam de bal voor de voeten van Anne van der Kolk. Die schoot pardoes de 1-0 binnen.

Staphorst leek daardoor aanvankelijk aangeslagen en Genemuiden ging op jacht naar de 2-0, maar al snel kantelde het duel. Zonder groots te spelen of vlot te combineren leek bijna iedere voorwaartse bal van Staphorst gevaarlijk. Vooral op Mike Reuvers had de Sportclub-verdediging geen vat. De snelle buitenspeler had gelukkig voor Genemuiden het vizier bepaald niet op scherp staan.

Vlak voor rust ging het daadwerkelijk mis voor Sportclub. Brouwer deelde een duwtje uit en de bal ging op de stip. Martin van ’t Ende schoot eenvoudig binnen en zette even later de tussenstand volledig op zijn kop door ook de 1-2 binnen te werken. Zonder de geschorste en gevreesde Brakke stond Staphorst zo ineens toch op voorsprong. En dat door een type speler die Sportclub mist: een voorhoedespeler die een bal kan vasthouden en daardoor rust brengt in de ploeg.

Na de rust had Genemuiden ongetwijfeld goede bedoelingen, maar de bitterharde realiteit is dat daarvan werkelijk niets terechtkwam. Genemuiden oogde hopeloos en hulpeloos. Het middenveld werd aan alle kanten overlopen, voorin lukte helemaal niets en ook de verdediging stond regelmatig te schutteren. Het was een wonder dat de 1-3 nog een kwartier op zich liet wachten, want voor die tijd miste Staphorst de mooiste kansen. Genemuiden kon daar niets tegenover zetten.

Ook een tweede penalty was in de slotfase niet aan Staphorst besteed. Geklungel en slecht communiceren tussen doelman Huiskamp en Dirk Muis was verantwoordelijk voor die strafschop. Van ’t Ende wist zijn derde doelpunt echter niet op het scorebord te krijgen. Daarna floot de overigens uitstekend fluitende vrouwelijke scheidsrechter, veruit de beste op het veld, een einde aan het treurspel.

Genemuiden moet volgende week punten zien te pakken tegen Buitenpost. De ploeg van de nieuwe trainer van Genemuiden won zaterdag met 0-1 van Flevo Boys. Daardoor lijkt CSV Apeldoorn nu de belangrijkste concurrent voor Sportclub. Jan de Jonge zal in de resterende wedstrijden al zijn kennis en ervaring moeten aanwenden om Genemuiden voor een ontluisterende gang naar de nacompetitie te behoeden.