Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Wie herinnering vergeet, verliest de bevrijding’

Geplaatst op: 4 mei 2019

“Wie de herinnering vergeet, verliest de bevrijding”, zei wethouder Albert Coster zaterdagavond bij de Dodenherdenking in Genemuiden. Hij wees op het belang van het blijven vertellen van de verhalen uit de oorlog. Veel mensen gaven toen het leven, waardoor het voor de huidige generaties bijna vanzelfsprekend is om in vrijheid te leven.

Veel van die generaties waren zaterdagavond bij de herdenking, want in Genemuiden zijn daarbij altijd veel jongeren en kinderen aanwezig. Een aantal van hen las gedichten voor. Daarna vertelde Coster over het belang van twee minuten stilte en herdenken in het algemeen. Hij wees er ook op dat op dit moment 716 Nederlandse militairen in het buitenland actief zijn voor de vrede.

Coster haalde de oorlogsverhalen aan die internationaal bekend zijn, zoals dat van Anne Frank. “Maar ook dichtbij huis, in onze gemeenschap, zijn verhalen te vertellen”, aldus Coster, die wees op het belang van tolerantie en respect. “We moeten waakzaam zijn voor discriminatie en uitsluiting van mensen. Respect moet de boventoon voeren.”

Na The Last Post werd het twee minuten stil. Daarna legden vertegenwoordigers van onder meer de Oranjevereniging bloemen bij het oorlogsdocumenten. Even kijken naar de namen daarop is indrukwekkend. Jongens van amper twintig jaar die hun leven zagen eindigen vanwege de oorlog. Dat is inderdaad nauwelijks meer voor te stellen voor alle generaties die na de oorlog zijn geboren.

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “‘Wie herinnering vergeet, verliest de bevrijding’

  1. KB schreef:

    Het was een waardig gebeuren, dat diepe indruk naliet. Ik was erbij en mijn hart weende. In hetzelfde land waaruit in de oorlogsjaren 105.000 joden werden weggevoerd, moeten heden ten dage joodse scholen met marechaussees bewaakt worden, zijn joodse mensen in Amsterdam vogelvrij op straat. Overwegen joodse jongeren in Almere ons land te verlaten, dit alles door toedoen van Nederlanders!, om te gaan naar het enige land in de wereld waar het woord JOOD geen scheldwoord is.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500