Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bevrijdingsdag in Genemuiden?

Geplaatst op: 5 mei 2019

Veel inwoners hadden de vlag wel halfstok hangen.

Het is 5 mei en ik rijd een rondje Zwartewaterland. In Zwartsluis en Hasselt wapperen trots de Nederlandse Vlaggen bij de kerken en het gemeentehuis. Terug in Genemuiden kijk ik teleurgesteld in het rond. Gelukkig weten veel gezinnen dat het vandaag Bevrijdingsdag is en zij hebben de vlag uitgehangen. Maar…waar is de vlag aan de toren van de Grote Kerk? Zaterdag, tijdens de dodenherdenking, wordt daar de vlag netjes halfstok gehangen zoals het hoort. Op 5 mei vieren we de bevrijding van ons land in elk dorp, in elke stad, in elke gemeente. Onvoorstelbaar dat binnen de gemeente Zwartewaterland er 1 stad blijkt te zijn die de vrijheid op ZONDAG 5 mei niet zichtbaar wil vieren met trots wapperende vlag om de bevrijding van ons land te vieren.

Jan Hoekman

Gepubliceerd door Erik Driessen

11 thoughts on “Bevrijdingsdag in Genemuiden?

 1. Arie schreef:

  Bijzonder dat in de reacties opgeroepen wordt tot respect en daarnaast mensen uitgemaakt voor geloofsgekken. Volgens mij gaat dat ook niet echt samen.

 2. KB schreef:

  De een gaat de kerk om God te danken voor de bevrijding en vlagt niet. Een ander gaat niet naar de kerk en vlagt wel. Weer anderen vlaggen helemaal niet en gaan ook niet naar de kerk. Allemaal meningen. We zijn bevrijd om er een eigen mening op na te hebben. Als we bij elkaar naar de gevel kijken om te zien of er wel/niet vlag uithangt dan doen we niet anders dan de Duitsers ook deden. Laat ieder zijn eigen ding doen. Op zaterdagavond hing ook niet bij iedereen de vlag halfstok. Hebben die niks met de slachtoffers? Tuurlijk wel!

 3. Astrid schreef:

  Zouden al deze mensen die dit bepaald hebben (niet vlaggen op zondag) ook destijds op 5 mei als het toen een zondag zou zijn geweest.”hartelijk bedankt, maar kom morgen maar weer terug met je brood en chocolade” zoals mijn Amsterdamse moeder vertelde!…..respectloos naar onze mensen die daarvoor hebben gestreden en overleden zijn. 5 mei is 5 mei BEVRIJDINGSDAG !! Ik geloof best dat het voor hen een dag van hun Heer is..maar dat kan best samengaan toch?

 4. Tanja Hoekman- Beens schreef:

  Dit is inderdaad geen kwestie van kerk of geloof. De toren is inderdaad eigendom van de gemeente. Wanneer je even Google raadpleegt op het vlag protocol van de Rijksoverheid kun je zien dat er uitzonderingen zijn, bijv. de verjaardag van Maxima, voor het vlagen op zondag. Er wordt dan op maandag gevlagd. 4 en 5 mei behoren niet tot de uitzonderingen en worden dus altijd op deze datum herdacht c.q. gevierd. Het lijkt mij niet meer dan fatsoenlijk om als onderdeel van de Gemeente Zwartewaterland ook in Gemuiden te vlaggen zoals de Rijksoverheid dat van ons vraagt.

 5. Harry schreef:

  De persoon die dit heeft bedacht “ niet vlaggen op zondag” mag weer terug onder de steen waar die vandaan komt, het is 2019 en al er bv een geboorte is zeggen toch niet “ even wachten het is Zondag”. !!!

 6. Eddy Beens schreef:

  Ik ben het volkomen met Jan Hoekman eens. Vlag hoort aan de toren. Ook op het voormalige stadhuis hoort de vlag te wapperen, ontbrak ook.
  Wel een opmerking met betrekking tot de reacties. De toren van de kerk is eigendom van de gemeente, net als het voormalige gemeenthuis. Denk dat menig kerkganger de vlag aan de toren gemist heeft vanmorgen, het past dan ook niet om de “de kerk” er op af te rekenen. Denk dat die het zelf ook graag anders zien. We moeten dan toch bij onze “bestuurders” zijn. Zij bepalen het protocol. Misschien een onderwerp voor het vragenuurtje bij de komende gemeenteraadsvergadering. Eigenlijk bij deze al gesteld.

 7. Bianca schreef:

  Triest dat mensen vergeten dat zij hun leven te danken hebben aan de mensen die in de oorlog omgekomen zijn.
  En daar zou zeker geloof geen verschil moeten maken.

 8. Henri leusink schreef:

  Zijn ze wel goedwijs hier in Genemuiden de vlag hoort op elke kerk in genemuiden te wapperen op 5 mei dus ook op zondag op zondag was er ook oorlog en op zondag wilden ze ook wel bevrijd worden in Genemuiden !! Waar zijn we me bezig hier gekke kluppers!!!!

 9. Fenny Keijzer schreef:

  Dit is Genemuiden op zijn smalst.

 10. KlaasB schreef:

  Al deze geloofsgekken vinden de zondag heiliger, dan alle mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Schaam je hier diep voor!

 11. L. Wijshake schreef:

  Dat viel mij vanmorgen ook al op 4 Mei vlag netjes halfstok 5 Mei niks aan de toren ook niet op het oude gemeentehuis

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500