Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gezocht: materiaal over demping Veergat en Drecht

Geplaatst op: 6 mei 2019

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat een gedeelte van de haven (Veergat genoemd) en de Drecht zijn gedempt. Hiermee verdween een belangrijk, maar vooral kleurrijk stuk uit het hart van Genemuiden. De oude verbinding van het Zwarte Water via haven en Ziel en de vaarweg door Mastenbroek naar Zwolle en Kampen werd verleden tijd.

Deze vaarweg kronkelde buiten de bebouwde kom van Genemuiden schilderachtig door de polder Mastenbroek en werd opgenomen in het kaarsrechte kanaalstelsel van de eeuwenoude polder.

In het museum het Historisch Centrum Genemuiden wordt na de zomervakantie een expositie gehouden over de demping. Het museum is op zoek naar foto’s, films, documenten e.d. die hier betrekking op hebben. Misschien wilt u deze afstaan aan het museum of mag er een scan van gemaakt worden. Ook is het Historisch Centrum Genemuiden wij op zoek naar verhalen of bijzondere gebeurtenissen omtrent de demping. Contactpersoon hiervoor is Sijm van Lente, M: 06-20013356.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500