Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel reacties op ingezonden brief

Geplaatst op: 6 mei 2019

De ingezonden brief van een Genemuidenaar die tijdens Bevrijdingsdag de Nederlandse vlag miste bij ’t Olde Staduus en de hervormde kerk heeft tot veel reacties geleid. Veel mensen vinden op Facebook dat de briefschrijver gelijk heeft. Zij stellen dat op Bevrijdingsdag moet worden stilgestaan bij de bevrijders, ook als de dag op zondag valt.

Dat schrijft het protocol van de Nederlandse overheid ook voor. Particulieren zijn vrij of ze willen vlaggen of niet, maar volgens de voorschriften moet de vlag uit op overheidsgebouwen. Normaal gesproken hangt de vlag in Genemuiden uit aan ’t Olde Stadhuus en aan de kerktoren. De koster van de kerk wijst erop dat de hervormde gemeente daarin in feite geen partij is. De gemeente is eigenaar van de kerktoren. “En die regelt altijd dat de vlag uit gaat”, aldus koster Kees Jan van Regteren.

Waarom dat niet gebeurd is, is niet duidelijk. De gemeente Zwartewaterland kon maandag nog niet reageren op vragen van Genemuiden Actueel. Op de website van de gemeente staat wel het vlaggenprotocol van de gemeente. Ook daarin wordt gemeld dat vlaggen voor overheidsgebouwen verplicht is. Wel is er onderscheid tussen ‘uitgebreid vlaggen’ en ‘beperkt vlaggen’. Bij dat laatste hangt de vlag alleen aan het gemeentehuis in Hasselt, in het eerste geval ook aan de kerktoren van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Volgens de regels van de overheid valt Bevrijdingsdag onder uitgebreid vlaggen

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500