Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Orgelpijpen weer terug

Geplaatst op: 7 mei 2019

Het is vijf over elf als er ineens bijna iedereen stopt met praten in de Grote kerk. Er komt weer geluid uit het orgel, dat al sinds 28 augustus zweeg. “Toen kwamen de mannen en die hebben alles meegenomen”, merkt Jan Roetman op. “We hielden alleen een lege kast over.”

“Maar moet je het nou toch eens zien glimmen”, juicht hij bijna. Dinsdagmorgen zijn de frontpijpen (de pijpen die zichtbaar zijn) weer teruggezet in het orgel. Daarmee is het aanzicht van het orgel weer terug. “Vrijdag wordt er een staatsiefoto van het orgel gemaakt, dan is de buitenkant maximaal”, weet Roetman te vertellen.

Een aantal mensen van orgelmaker Reil, aangevuld met vrijwilligers, sjouwen de pijpen van beneden in de kerk naar boven toe. Cameramensen klimmen de steigers op om een zo mooi mogelijke foto te krijgen. 

Rond de 180 pijpen worden er nu teruggeplaatst, van de in totaal 1786. “Het is super dat de pijpen nu weer terugkomen”, zegt organist Arend Booi. “Ik vind het heel spannend hoe het straks klinkt.”

Twee registers zijn verwisseld voor stemmen met meer draagkracht. Het pedaalvolume was te zwak, en dat is met deze restauratie verholpen. Roetman voelt zich ‘heel gelukkig’, zegt hij. “Als mensen zondag in de kerk komen, dan zijn ze verrast.”

De pijpen van het orgel glimmen weer, een niet gepland onderdeel van de restauratie. Toch, omdat er geld voor beschikbaar kwam, is dat later toegevoegd. “Op 21 juni (de dag van ingebruikname) is het geluid niet alleen nieuw, het beeld ook.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500