Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel interesse in Hasselter Knarrenhof

Geplaatst op: 9 mei 2019

De belangstelling voor de zestien woningen van de toekomstige Knarrenhof aan het Tijlsweggetje in Hasselt is zeer groot. Zestig mensen staan op de wachtlijst, volgens de initiatiefnemers ook een behoorlijk aantal uit Genemuiden. De verwachting is dat zeer binnenkort veertien van de zestien woningen worden toegewezen. Dat zegt Peter Prak van de stichting die het complex gaat realiseren. Volgens hem wordt dit qua architectuur een ‘soort klein Soestdijk’ aan het Tijlswegje.

Prak en burgemeester Bilder ondertekenden donderdag een overeenkomst voor de verkoop van de grond. Volgens Prak tekent hij binnenkort ook een contract voor de benodigde aankoop van het politiebureau. Dat wordt dan gelijktijdig met de gemeentewerf, eigendom van Zwartewaterland, gesloopt. Als dat begin 2020 gebeurt, kan er rond de zomer worden gebouwd.

Prak heeft goede hoop dat bezwaren uit de buurt niet voor vertraging gaan zorgen. Zijn collega Santema heeft al meerdere keren overlegd met omwonenden. “De reacties zijn wisselend, maar de plannen liggen nog open. Wij willen samen met bewoners en omwonenden de plannen definitief maken. Belangrijke zorg is het verdwijnen van het groen, maar dat blijft wat ons betreft voor het grootste deel behouden”, aldus Santema. Prak wijst er bovendien op dat de Knarrenhof uit slechts één bouwlaag bestaat.

Dat er zoveel belangstelling bestaat voor de woningen verbaast de stichting niet. Landelijk hebben maar liefst dertienduizend mensen interesse in zo’n woonvorm. Alleen in Zwolle staan er al 180 op een wachtlijst. “Wij dirigeren niet hoe een plan eruit ziet, maar faciliteren en ontwikkelen dat samen met bewoners”, noemt Prak als een belangrijke succesfactor. Bovendien spreekt veel mensen de filosofie aan: bewoners wonen zelfstandig, maar helpen elkaar waar mogelijk. De woningen zijn bovendien ruim, zodat er mocht dat nodig zijn ook ruimte is voor zorg. “De badkamer is bijvoorbeeld twee keer zo groot als een standaard badkamer en de woningen zijn 7,20 meter breed: twee meter breder dan de doorsnee woning.”

Zwartewaterland en de Knarrenhof spreken al vier jaar over zo’n woonvorm. “Uiteindelijk hebben we de best denkbare locatie gevonden: dit is een van de mooiste plekken van Hasselt”, vindt Bilder. Hij sluit niet uit dat het project elders in de gemeente ook navolging krijgt, als de Hasselter Knarrenhof een succes blijkt. Ook wijst de burgemeester op de noodzaak van andere woonvormen met de toenemende vergrijzing in Nederland.

Overigens moeten eventuele belangstellenden volgens Prak zich gewoon blijven melden. “In de praktijk blijkt dat sommige woningen altijd wat minder in trek zijn. Wellicht blijven die beschikbaar. En daarnaast geldt de wachtlijst ook als wachtlijst voor vrijkomende woningen.” Wethouder Coster op de vraag waarom er geen grotere locatie wordt gerealiseerd gezien de interesse: “Over dit plan hebben we al vier jaar gedaan. Het is niet makkelijk om geschikte locaties aan te wijzen.”

De Stichting Knarrenhof Nederland ontwikkelt in heel Nederland hofjes voor mensen (met name 50+) waarbij ‘noaberschap’ hoog op de agenda staat. De woningen staan weliswaar in een hofje, maar van klein tot groot en van sociale huur tot koop staan door elkaar. De bewoners hebben allemaal één ding gemeen ‘zorg voor elkaar’. In Hasselt gaat het alleen om koopwoningen.

Anderhalf jaar geleden ging in Zwolle de eerste Knarrenhof open. Volgens Prak wonen mensen daar met veel plezier. Naast de aandacht voor elkaar, die eenzaamheid tegengaat, zijn er ook onvermoede voordelen. “Leuk voorbeeld: Als de supermarkt twee bloemkolen voor de prijs van een in de aanbieding heeft, zie je de bewoners een bloemkool voor zichzelf kopen, en de andere aan een medebewoner geven.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500