Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Meepraten over de toekomst van Genemuiden

Geplaatst op: 21 mei 2019

“Best wel tevreden”, zegt wethouder Maarten Slingerland als hij de zaal van De Kaaihof inkijkt. Twaalf Genemuidenaren hadden zich aangemeld om mee te praten over de Omgevingsvisie, maar een flinke meervoud daarvan is uiteindelijk op komen draven. Zij denken een avondje mee over de toekomst van Genemuiden.

De Omgevingsvisie vervangt straks de Wet op de Openbare Ruimte, bestemmingsplannen zijn vanaf dan omgevingsplannen en bouwvergunningen omgevingsvergunningen. Elke gemeente moet duidelijker een visie beschrijven, in de hoop dat daarmee het aantal regeltjes uiteindelijk juist afneemt. Dat betekent wel dat eerst uitvoerig moet worden nagedacht over wat die visie dan wel niet is. “Wat die moet over bijna alles gaan: van hoe de straat er bij ligt tot hoe we inspelen op de vergrijzing”, aldus Slingerland.

Slingerland toverde bij zijn openingspraatje een formulier van zijn dochter uit zijn jaszak. Die had op school met klasgenoten ook mogen nadenken over de toekomst van Genemuiden. Dat leverde mooie plannen op, hoewel lang niet allemaal uitvoerbaar. “Een McDonald’s naast het gemeentehuis, een pretpark, een wapenmuseum….”, somde Slingerland wat jeugdige gedachtenkronkels op.

Aan de aanwezigen dinsdag de taak om daarover heen te komen. Aan de hand van vijf thema’s konden ze meepraten over de toekomst van Genemuiden. Het aantrekkelijk en bereikbaar houden van het centrum was er een van. Aan die tafel ontstond meteen een geanimeerde discussie, waarbij vooral de parkeersituatie op het Havenplein een doorn in het oog is. Te vaak worden de plaatsen bezet door werknemers van omringende bedrijven. Die zouden wat de aanwezigen betreft hun auto beter aan de Koppel kunnen parkeren. Van die parkeerplaats wordt nog steeds weinig gebruikgemaakt.

Aan openbare Wifi wordt weinig waarde toegeschreven, terwijl de fietsroutes beter zouden kunnen, zeker op dinsdag, wanneer de markt nog wel eens voor gevaarlijke situaties zorgt. Ook kan Genemuiden met marketing beter op de kaart worden gezet,  vinden de aanwezigen.

Alle voorstellen, ideeën en hersenspinsels komen uiteindelijk op de bureaus van verantwoordelijke ambtenaren terecht. Die moeten de wensen van de bewoners meenemen in het opstellen van een visie, die de gemeenteraad uiteindelijk moet aannemen. “Per kern levert dat vermoedelijk andere prioriteiten op. In Zwartsluis vroegen de aanwezigen bijvoorbeeld veel aandacht voor stimuleren van toerisme en aanpakken van eenzaamheid”, vertelt Tineke van de Wetering van de gemeente, die de avond dinsdag presenteerde.

Uiteindelijk worden de prioriteiten per kern op 11 juni gepresenteerd. Na de gesprekken per kern vindt in Hotel Zwartewater in Zwartsluis uiteindelijk een slotavond plaats.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500