Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Met pijn in het hart weg uit Binnenlanden-West

Geplaatst op: 5 juni 2019

De eerste twee bewoners van Binnenlanden-West hebben een andere huurwoning van Wetland Wonen geaccepteerd. Ze behoren tot de groep van achttien huurders waarvan het huis wordt gesloopt. “We kiezen voor de rust, zodat we een vervelende periode kunnen afsluiten. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed”, vertellen ze dinsdagavond tijdens een gesprek.

De bewoners willen liever niet met de naam op de site, maar ze wonen respectievelijk een jaar en twaalf jaar in de Meester Steenbergenstraat en Stuivenbergstraat. Beide met veel plezier. “Heel jammer dat ik hier weg moet, want dit is een hele fijne buurt met veel saamhorigheid. Ik voelde me hier meteen thuis en heb een jaar geleden alles nieuw gekocht. Toen was er nog geen sprake van sloop”, vertelt de jongste bewoner.

Ook de mevrouw die al twaalf jaar in de wijk woont, neemt met pijn in het hart afscheid. “Ik was hier graag oud geworden. Met de woning ben ik nog steeds heel tevreden. Sinds we te horen kregen dat we moesten verhuizen, ben ik er dag en nacht mee bezig. Ik hoor van iedereen dat ze zich momenteel een vreemde in eigen huis voelen. Hopelijk ben ik straks op mijn nieuwe plekje snel gewend.”

Een andere bewoonster, die nog geen huis heeft geaccepteerd, mengt zich ook in het gezelschap. Volgens haar hopen nog steeds veel buurtbewoners dat de plannen toch niet doorgaan. Ook de mevrouw die nu gaat verhuizen heeft soms dat gevoel. “Dat zou toch wel erg zijn: dat ik nu een nieuwe woning accepteer en dan later zou horen dat het plan niet doorgaat. Toch heb ik dat gevoel al vanaf het begin gehad.”

Ze wijzen nog eens op de fijne buurt die ze moeten achterlaten. “Het is hier gezellig, zonder dat mensen overgeïnteresseerd zijn in elkaar. Dat is zo prettig. En iedereen heeft de boel netjes voor elkaar. Mooi was ook dat hier onlangs een Iraakse familie woonde. Die voelden zich ook helemaal geaccepteerd.”

De buurt krijgt de komende jaren echter een compleet ander gezicht. Wetland Wonen wil achttien woningen slopen en daarvoor nieuwe appartementen terugbouwen en tegelijkertijd de wijk groener maken. Uiterlijk mei 2020 moeten de huidige bewoners een nieuwe plek hebben gevonden.

Ze hebben overigens daarna voorrang bij een terugkeer naar de nieuwbouw. “Maar de plannen daarvoor zijn nog niet bekend. Eigenlijk is het raar dat er nu al wordt gesloopt, terwijl er helemaal nog geen duidelijk plan is”, zegt de bewoonster die nog geen woning heeft geaccepteerd.

Janneke Nijholt van Wetland Wonen meldde vorige week ook dat bewoners het ‘lastig’ vinden dat ze niet weten wat er terug wordt gebouwd. Wel wil de woningbouwvereniging de nieuwbouw met bewoners en omwonenden vorm geven. Naar verwachting gaat Wetland Wonen na de zomer verder met de planontwikkeling.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500