Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Regio blij met verbreden Kornwerderzand

Geplaatst op: 12 juni 2019

Het besluit om de sluis Kornwerderzand te verbreden en de bruggen te vernieuwen is genomen. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen bekend gemaakt. Voor dit project is jarenlang gelobbyd door ondernemers, gemeenten en provincies.

De nieuwe sluis moet uiterlijk 2025 in bedrijf zijn. Met de realisatie wordt een impuls gegeven aan de bedrijvigheid en werkgelegenheid rond het IJsselmeer en tot in het verre achterland. Bedrijven gaan voor meer dan 100 miljoen investeren in nieuwe en uitbreiding van bestaande activiteiten. Hiermee worden de komende jaren tot 3000 nieuwe banen gecreëerd. Ook geeft het project een impuls aan het verduurzamen van vervoersstromen door meer vervoer over water in plaats van over de weg.

Gedeputeerde Klaas Kielstra namens Fryslân, Overijssel, Drenthe en Flevoland: “ik ben trots op dit resultaat. Samen met minister van Nieuwenhuizen, de Tweede Kamer, alle andere overheden en het bedrijfsleven hebben we keihard gewerkt aan dit resultaat. Dit succes hebben we met z’n allen bereikt. Het betekent een enorme en duurzame impuls voor al die bedrijven rond het IJsselmeer en daarmee voor de economie en de werkgelegenheid in de IJsselmeerregio.”

Het verbreden van de sluis en Kornwerderzand en vernieuwen van de bijbehorende bruggen kost in totaal 215 miljoen euro. Regionale overheden en het bedrijfsleven betalen mee aan het project. De planning is dat het totale project uiterlijk in 2026 is afgerond.

Port of Zwolle
De nieuwe sluis wordt 11 meter breder en dat maakt een wereld van verschil voor het havengebied Port of Zwolle en regio Zwolle. De 25 meter brede sluis is dan geschikt om de nieuwe generatie schepen door te laten. Een enorme impuls voor de regio Zwolle en het havengebied. Met de verbreding van de sluis is Port of Zwolle bereikbaar voor shortsea schepen. Havengerelateerde bedrijven en scheepswerven hebben daardoor ruimte om te groeien. Een bredere sluis lokt ook investeringen uit. Graansloot in Kampen (op- en overslag) heeft 5 tot 7 miljoen uitgetrokken voor bedrijfsuitbreiding. Hoeben Metalen wil graag een nieuwe hellingbaan bouwen voor de sloop van zeeschepen. Het biedt de regio economische groei en werkgelegenheid.

Geert Meijering, wethouder Kampen en aandeelhouder Port of Zwolle reageert verheugd op het nieuws en zegt: “Geweldig nieuws voor de economische ontwikkeling voor de regio Zwolle en het havengebied Port of Zwolle. Voor de partners betekent dit ook in de toekomst: geld verdienen over water.”

In de lobby voor de verbreding van de sluis heeft Port of Zwolle een belangrijk aandeel gehad. Afgelopen september is minister Van Nieuwenhuizen op uitnodiging van het havenbedrijf op werkbezoek in Meppel geweest. Daar is haar een bidbook aangeboden door ondernemers, regionale en provinciale overheden uit Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500