Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland zet zich in voor Otuke

Geplaatst op: 14 juni 2019

Het nieuwe 2e/3e Wereldproject van de gemeente Zwartewaterland is de Stichting Otuke. Dat is de stichting waarmee Gabriele van der Kamp uit Hasselt zich inzet voor oorlogsslachtoffers in Otuke, een gebied in het noorden van Uganda. Ondernemers uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis scharen zich achter het nieuwe gemeentelijke project.

Gabriele werkt enkele maanden per jaar in Otuke. Ze probeert daar met projecten iets te doen aan de extreme armoede. In dit gebied wonen veel slachtoffers van een wrede oorlog die daar meer dan 15 jaar heeft gewoed. Zij zijn door deze oorlog zwaar getraumatiseerd geraakt en hebben vaak alle moed verloren om aan een hoopvolle toekomst te bouwen, mede door gebrek aan financiële middelen.

Gabriele probeert een zelfredzame gemeenschap te realiseren, waarbij bewoners bijvoorbeeld kleine ondernemingen kunnen opzetten, zoals naaiateliers, pottenbakkerijen of landbouwbedrijfjes. Belangrijk onderdeel zijn de zogenoemde spaargroepen. Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren.

Afgelopen oktober nam Gabriele een groep van zestien vrouwen uit Zwartewaterland mee naar het gebied. Zij hadden in de periode daarvoor geld en spullen ingezameld die ze meenamen. Ook werkten ze mee aan projecten. De vrouwen waren zeer onder de indruk van het land, de mensen en de situatie. Later dit jaar gaat opnieuw een groep Zwartewaterland naar Otuke.

Met verschillende acties zetten de betrokkenen zich het komende jaar in voor het nieuwe 2e/3e Wereldproject. Meer informatie daarover volgt binnenkort.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500