Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Orgelserie in de Bovenkerk

Geplaatst op: 20 juni 2019

Dit jaar een orgelserie in de Kamper Bovenkerk waarin een viertal organisten een jubileum vieren. Dat zijn Everhard Zwart (40 jaar organist), Vincent de Vries (35 jaar organist), Minne Veldman en Marco den Toom (beiden 25 jaar organist). Verder zijn er twee buitenlandse organisten in de woensdagavond-orgelserie een orgelconcert verzorgen. Dat zijn Olivier Penin uit Parijs en Wolfgang Seifen uit Berlijn.

Olivier Penin, organiste titulaire van de Basiliek Sainte-Clothilde in Parijs zal de woensdagavond 3 juli de orgelserie openen. Hij zal o.a. werken spelen van Bach, Mendelssohn-Bartholdi en Boëly. Penin zal het concert afsluiten met Sinfonia Cantate BWV 29, een transcriptie voor orgel bewerkt door Marcel Dupré. Een virtuoos stuk wat op het Hinsz-orgel geweldig zal klinken.

Op woensdag 10 juli zal Harm Hoeve uit Rouveen een orgelconcert verzorgen.

Everhard Zwart zal op Woensdag 17 juli het Hinsz-orgel bespelen. Everhard is geen onbekende in de Bovenkerk. Zijn vader, Willem-Hendrik Zwart is jarenlang de vaste organist geweest in de Bovenkerk. Willem-Hendrik werd wel de ambassadeur van de Bovenkerk genoemd. Everhard Zwart is dit jaar 40 jaar organist. Hij heeft een feestelijk programma samengesteld. Daar staan o.a. Psalm 146 van Jan Zwart en Psalm 25 van Willem-Hendrik Zwart op het programma. Deze bewerkingen zullen fantastisch klinken in deze ruimte! Verder speelt hij Praeludium und Fuge über B.A.C.H. van Franz Liszt en de bekende toccata van Grison!

Op woensdag 24 juli speelt de bekende Kamper organist Gerwin van de Plaats in de Bovenkerk. Gerwin in dirigent van het Kamper Mannenkoor Door Eéndracht Verbonden. Verder begeleidt hij geregeld koren op het Hinsz-orgel. Hij kent het orgel goed. Gerwin speelt op deze avond werken van Bach, Archer en Franck. Sonate 3 van Alexandre Guilmant wordt ook ten gehore gebracht. Van der Plaats zal afsluiten met Thema con Variazioni ‘Merck toch hoe sterck’ van Cor Kee.

Wolfgang Seifen, titularorganist  van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn zal op woensdag 31 juli een orgelconcert in de Bovenkerk verzorgen. Seifen staat bekend om zijn improviseren. Hij zal deze avond improviseren over een Praeludium und Fuge. Drei Charakterstücke (Arabeske, Cantilene en Scherzando) en Tryptique Symphonique (Allegro, Adagio en Finale).

Woensdag 7 augustus zal Minne Veldman het orgelconcert verzorgen. Minne is dit jaar 25 jaar organist. Dit jaar heeft hij een heuse jubileumtour langs allerlei grote orgels! Afgelopen juni heeft hij orgelconcerten gegeven in Parijs. We zullen van Minne een feestelijk programma horen. Eigen werk zal daar niet ontbreken.

Woensdag 14 augustus de bekende Scheveningse organist  Vincent de Vries het orgelconcert verzorgen. Vincent de Vries is dit jaar 35 jaar organist. Vincent woont en werkt aan de Yonsei University in Seoel (Zuid-Korea). Daar geeft hij master-classes piano. Hij komt geregeld naar Nederland om orgelconcerten te verzorgen. Deze avond zal hij o.a. werken spelen van J.S. Bach, B. Galuppi en Rheinberger. Met Psalm 48 van Klaas Jan Mulder zal Vincent beginnen. De Vries eindigt het orgelconcert met het bekende werk ‘Jezus neemt de zondaars aan’ van Feike Asma.

Het achtste orgelconcert op woensdag 21 augustus wordt verzorgd door André van Vliet. André heeft jaren les gehad van de in 2018 overleden organist Herman van Vliet. Van Vliet zal deze avond een programma ten gehore brengen die Herman van Vliet op 16 augustus 1984 in de Bovenkerk speelde. Het orgelconcert wordt geopend met Psalm 116 van Willem Weijland. Verder staan er o.a. werken op van J.S. Bach, G. Merkel, M. Brosig. Dit concert wordt afgesloten met een koraalfinale van Herman van Vliet.

Op woensdag 28 augustus is het laatste orgelconcert van de woensdagavond-orgelserie. Marco den Toom zal net als voorgaande jaren, deze serie afsluiten. Marco is dit jaar 25 jaar organist. Zijn jubileumconcert was op Tweede Pinksterdag in de Grote of St. Bavokerk van Haarlem. Verder zal hij op zaterdag 21 september een galaconcert verzorgen in het Concertgebouw van Amsterdam. Deze avond zal Den Toom een feestelijk programma spelen. Hij speelt o.a. de een feestelijke Sinfonia uit Cantate 35 van J.S. Bach en Joyful, joyful van Hector Olivera!

3 juli, Olivier Penin (FR) | 10 juli Harm Hoeve | 17 juli Everhard Zwart | 24 juli Gerwin van der Plaats | 31 juli, Wolfgang Seifen (DE) | 7 augustus, Minne Veldman | 14 augustus Vincent de Vries | 21 augustus André van Vliet | 28 augustus Marco den Toom

Bovenstaande concerten beginnen om 20.00 uur. Toegangsprijs is 10 euro p.p. Tot en met 12 jaar is de toegang gratis! Meer informatie: www.orgelseriekampen.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500