Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Lichtende nachtwolken

Geplaatst op: 22 juni 2019

(door John Poot) Afgelopen nacht was het de langste dag van het jaar, maar donker werd het niet echt. Er speelde zich een prachtig schouwspel af op ongeveer 80 kilometer hoogte. Er waren namelijk lichtende nachtwolken te zien.

Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die voorkomen rond de 80 kilometer hoogte. En dan vooral in de weken voor en na de langste dag zichtbaar zijn. In deze periode van het jaar staat de zon namelijk laag onder de noordelijke horizon. Dit fenomeen is zichtbaar vanaf een uur na zonsondergang tot aan een uur voor zonsopkomst, de wolken worden al het ware van onderuit door de zon worden beschenen.

De wolken hebben een ribbel of vezelstructuur. Deze wolken ontstaan door talrijke kleine deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer, maar ook waterdamp is nodig en een zeer lage temperatuur van tussen de -90 en -145 graden. Die deeltjes zetten dan ijs af, net zoals rijp op de aarde. En door het ijs wordt het zonlicht weerkaatst.

Ze zijn vrij zeldzaam, maar de laatste jaren zijn ze wel steeds vaker te zien. Ook de laatste dagen verlichten ze de donker hemel met regelmaat. Zo blijkt maar weer dat de nacht ook zijn mooie kanten heeft.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500