Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Belangrijke vispassage aan de Kamperzeedijk

Geplaatst op: 26 juni 2019

In Nederland zijn er nog altijd veel obstakels voor vissen om te migreren. Stuwen, sluizen, gemalen en dammen vormen een belemmering voor de vismigratie en beperken vissen zich vrij te bewegen tussen leef- en paaigebieden.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en Rijkswaterstaat ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst voor een vispassage bij gemaal Veneriete aan de Kamperzeedijk. Hier wordt een belangrijke vispassage aangelegd die regionaal water en Rijkswater met elkaar verbindt. In Nederland zijn er nog altijd veel obstakels voor vissen om te migreren. Stuwen, sluizen, gemalen en dammen vormen een belemmering voor de vismigratie en beperken vissen zich vrij te bewegen tussen leef- en paaigebieden. 

Voor gemalen tussen het zogeheten hoofdwatersysteem en het regionale watersysteem, zoals gemaal Veneriete, is een goede samenwerking tussen Rijkswaterstaat en het waterschap van belang voor het verbeteren van de kwaliteit van deze verbindingen. Deze vispassages, op het grensvlak van het werkgebied van Rijkswaterstaat en de waterschappen, verbinden vaak grote gebieden met elkaar. Dit is van groot belang voor de vismigratie en het overleven van vispopulaties op groter schaalniveau.

Om de omstandigheden voor vissen te verbeteren zijn en worden veel maatregelen uitgevoerd. Hierbij valt te denken aan vispassages, visvriendelijke gemalen en habitatmaatregelen, zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers en paaiplaatsen. Rijkswaterstaat  stelt voor het vispasseerbaar maken van gemalen op de overgang tussen Rijk en regio een financiële bijdrage beschikbaar. De vispassage naast gemaal Veneriete is uiterlijk in december 2021 klaar.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500