Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bewust boeren in een warme polder

Geplaatst op: 29 juni 2019

Wethouder Slingerland onthulde zaterdag het eerste bord van het initiatief ‘IJsseldelta Boert Bewust’. Dat is een samenwerking van boeren in de Mastenbroeker polder die meer de verbinding met burgers willen zoeken. “Vroeger had iedereen wel een boer in de familie, dat is al niet meer zo. Wij willen de samenleving laten zien wat we allemaal doen”, vertelt Sietze Kattenberg.

Bij hem op het erf aan de Bisschopswetering is het eerste bord geplaatst. Officieel op grondgebied van de gemeente Zwolle, maar Kattenberg voelt zich een Mastenbroeker. Hij is een van de boeren die zaterdag hun erf open stelden voor het publiek tijdens de zogenoemde IJsseldeltadag. “Het is nog niet zo druk, maar dat heeft denk ik met de warmte te maken”, zegt hij aan het einde van de ochtend.

Als het aan de deelnemers van Boer Bewust ligt, komen burgers vaker op de boerderij. “We willen mensen op allerlei manieren laten kennismaken met het boerenleven. Pas organiseerden we in Kampen een koeienparade en ook deze IJsseldeltadag is een goed initiatief. We willen laten zien dat veel voedsel van de boerderij komt en wat daar allemaal bij komt kijken voordat je het uiteindelijk in de supermarkt kunt kopen.”

Boeren en tuinders met het Boert Bewust bedrijfslabel voldoen ook aan een certificering. Zij krijgen een score op zaken die zij extra doen op hun bedrijf, naast wat volgens de wet verplicht is. Alle deelnemers scoren punten op hun verbinding met de maatschappij. Daarnaast werken ze aan de uitstraling van hun bedrijf, het zorgvuldig omgaan met klimaat en energie, de gezondheid van dieren en aan de goede relatie met de samenleving.

Buiten de serieuze ondertoon is de IJsseldeltadag ook een dag van plezier en genieten. Bij Kattenberg is bijvoorbeeld een proeverij van zuivelproducten en ook zijn er kinderactiviteiten. Elders in de polder kunnen kinderen zich ook vermaken, terwijl bij Boer Pelleboer ook kanoën mogelijk is. Deze agrariër heeft met het warme weer van zaterdag misschien wel de beste attractie van allemaal: de giertank is dit keer niet gevuld met onwelriekende mest, maar met water. Kinderen gaan graag onder deze plattelandssproeier staan.

Ondanks dat de hitte vermoedelijk het bezoek tempert, is het toch gezellig druk in de polder. En de rust heeft ook een voordeel: dan valt de schoonheid van het typisch Nederlandse polderlandschap nog beter op.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500