Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vijf gemeenten werken samen aan Open Monumentendag

Geplaatst op: 3 juli 2019

Bij een bijeenkomst over de Open Monumentendag past een monumentaal karakter, moeten Zwartewaterland, Steenwijkerland, Meppel, Staphorst en Westerveld hebben gedacht. In ‘stadspaleis’ Old Ruitenborgh in Vollenhove presenteerden ze woensdagmiddag een magazine over de Open Monumentendag in het tweede weekeinde van september.

Burgemeester Bilder was daarbij aanwezig. Hij is voorzitter van het samenwerkingsverband Vijf voor Vijf. “Heel wat anders dan twee voor twaalf”, grapte Bilder woensdag op Old ruitenborgh, waar veel bestuurders en organisatoren van de Open Monumentendag bij elkaar waren. “Met onze samenwerking vangen we onder meer kwetsbare plekken in onze organisatie op. Op sommige beleidsterrein hebben we als afzonderlijke gemeenten maar 1 medewerker, of soms nog minder. Die brengen we via deze samenwerking met elkaar in contact, zodat we minder kwetsbaar zijn.”

Een van die beleidsterreinen zijn de monumenten, vandaar dat de krachten ook gebundeld worden voor Open Monumentendag. Met het thema ‘Een kijkje bij de buren’ stimuleren de vijf inwoners om elkaars gemeenten te bewonderen. “Wij beschikken allemaal over veel cultureel erfgoed. Die schoonheid willen we graag delen”, aldus Bilder, die er ook op wijst dat de gemeentes moeten samenwerken om de toeristen te lokken.

Wethouder Jongman van Steenwijkerland vertelde tijdens de bijeenkomst over het voorname Old Ruitenborgh, waarin tegenover een hotel en restaurant zijn gevestigd. Lang was dit het gemeentehuis van Vollenhove, maar de geschiedenis van het complex gaat eeuwen terug. “Vollenhove was ooit het belangrijkste bestuurscentrum van Noord-Nederland. Aan die tijd danken we alle havezathen in de stad’, vertelt Jongman, zelf geboren en getogen Venose. Ook in de rest van Steenwijkerland zijn er veel ‘pareltjes’ om te ontdekken.

In zowel Hasselt, Genemuiden als Zwartsluis is een programma tijdens Open Monumentendag.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500