Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterlanders goede afvalscheiders

Geplaatst op: 4 juli 2019

De inwoners van de gemeente Zwartewaterland hadden in 2018 gemiddeld 40 kg restafval per persoon. Dat ligt ruim onder het landelijke gemiddelde van 143 kg bij vergelijkbare gemeenten. De inwoners hebben in 2018 samen ruim 87% grondstoffen, zoals pmd, gft en papier gescheiden aangeboden. Vergeleken met landelijk vergelijkbare gemeenten (70% afval scheidingspercentage) laten de inwoners van de gemeente Zwartewaterland hiermee zien dat ze hun afval goed scheiden. Dit blijkt uit de Grondstoffenmonitor 2018 van ROVA.

Maar liefst 90 procent van het huishoudelijk afval kan worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Denk aan plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd), groente- fruit- en tuinmateriaal (gft) en papier & karton. Van deze ingezamelde grondstoffen kunnen nieuwe producten worden gemaakt.

Groot compliment voor inwoners

“Een groot compliment voor onze inwoners,” aldus wethouder Albert Coster namens het college van burgemeester en wethouders. “De gemeente streeft ernaar de hoeveelheid restafval zo laag mogelijk te krijgen. Restafval is namelijk niet meer bruikbaar en wordt verbrand. Met de 40 kg per persoon hebben we de landelijke doelstelling van 100 kg per inwoner in 2020 al ruimschoots gehaald.”

Ook zamelden de inwoners van Zwartewaterland ruim 133 kg gft en 42 kg pmd per inwoner gescheiden in. Hiermee is ook de landelijke doelstelling van 75% grondstoffenscheiding in 2020 ruimschoots gehaald.

Extra aandacht voor kwaliteit grondstoffen

ROVA en de gemeente gaan de komende maanden extra inzetten op de kwaliteit van de grondstoffen.  “Als er materialen tussen de grondstoffen zitten die er niet in horen, dan kunnen de grondstoffen niet meer worden gebruikt om nieuwe producten van te maken,” aldus wethouder Coster. “Zo komt ROVA bijvoorbeeld in het gft-afval vaak luiers tegen. Dit hoort bij het restafval en niet bij het gft-afval. Wanneer gft-afval vervuild is, moet het worden verbrand. Dit is zonde. Zo lopen we niet alleen grondstoffen voor nieuwe producten zoals groen gas en compost mis, maar het kost ook geld omdat het moet worden verbrand als restafval.”

Duurzamer, maar niet duurder

De gemiddelde afvalstoffenheffing in de gemeente Zwartewaterland is € 144,-. Dat is een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van € 240. Ondanks de lagere kosten liggen de milieuprestaties in de gemeente Zwartewaterland juist hoger dan het landelijk gemiddelde.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500