Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vebe (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 6 juli 2019

Het kan u bijna niet ontgaan zijn : onze plaatselijke naaldviltreus Vebe wil graag uitbreiden. En dat maakt nogal wat los in onze gemeente. Met name op sociale media lees ik talloze – meest ongenuanceerde – opmerkingen als reactie op de aanstaande bouwplannen.

In grote lijnen lijkt de gemeenteraad akkoord te gaan met de uitbreiding. Zo las ik althans in een raadsverslag van afgelopen donderdag. Al gaat een en ander bij een aantal fracties knarsetandend en lijken er nogal wat eisen aan Vebe gesteld te gaan worden alvorens er überhaupt een paal in de grond gaat. De PVDA is zelfs faliekant tegen, begreep ik. Openlijk vroeg een raadslid van deze partij – ik ken de beste man persoonlijk vrij goed – zich openlijk af of Genemuiden een plattelands- of industriegemeente wil zijn. Nou dat lijkt me duidelijk. Ik denk dat we onderhand alles behalve een plattelandsgemeente zijn.

Op het industrieterrein kunnen onze plaatselijke bedrijven geen kant meer op. Uitbreiding is dus zeer wenselijk. En wanneer men één keer bezig gaat, zou ik ook maar niet te krap te werk gaan. Voor je het weet schreeuwen er weer bedrijven om ruimte.

Natuurlijk begrijp ik de onvrede van de omwonenden. Een giga-bedrijfspand vlak voor je deur. Daar zit niemand op te wachten. En het gebied waar de uitbreiding van het industrieterrein op stapel staat is qua natuur een pareltje. De laatste tijd loop ik wekelijks over de Hasselterdijk. Het gebied zal niet aan schoonheid winnen.

Er is in Genemuiden eigenlijk maar één alternatief: niet bouwen.

De consequenties van zo’n rigoureuze beslissing zou ik als raadslid niet graag voor mijn rekening nemen. In dat geval rest een bedrijf als Vebe niets anders dan z’n heil ergens anders te gaan zoeken. De omgeving rond Emmeloord kwam al eens ten sprake. Al het personeel dat nu in Genemuiden werkt, zit beslist niet op zo’n “move” te wachten. En het vertrek van een grote industriële speler uit onze stad raakt niet alleen het personeel, maar ook talloze lokale bedrijven. Dat varieert van elektriciens tot bandenleveranciers. En van schilders tot snackbars (er wordt bij zo’n bedrijf  nog weleens een gehaktballetje genuttigd, heb ik begrepen).

In mijn ogen is het het beste voor Genemuiden om de uitbreiding van het industrieterrein te verwezenlijken. Ik vind wel dat er goede regelingen met de omwonenden getroffen moeten worden. Hoe luidt dat spreekwoord ook alweer? “Gij zult geen kwaad met geld vergoeden”. Maar een beetje helpen kan het wel, lijkt me.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500