Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zussen wandelen de Vierdaagse voor Oegandees weeshuis

Geplaatst op: 10 juli 2019

Marlinde en Anita Heutink beginnen dinsdag aan de Vierdaagse van Nijmegen. Van hun belevenissen onderweg doen ze verslag op Genemuiden Actueel. Mee wandelen doen ze niet alleen vanwege de uitdaging of omdat het een leuk evenement is. De zussen hopen ook een mooi bedrag bij elkaar te wandelen voor een weeshuis in Oeganda. Daarmee bouwden ze het afgelopen decennium een mooi band mee op.

“Als je eenmaal in Afrika bent geweest, blijft het verlangen om terug te gaan”, glimlacht Anita, die verantwoordelijk is voor de relatie met Oeganda. “Ik ben in 2009 voor het eerst bij het Welcome Home Ministry Africa in Oeganda geweest. Sinds die tijd bezocht ik dat weeshuis regelmatig, ook toen ik een tijdje in Zuid-Soedan verbleef. In totaal heb ik drie jaar in Afrika gewoond, naast Zuid-Soedan en Oeganda ook in Malawi.”

Tot twee jaar terug bezocht ze elk jaar het weeshuis, waar zus Marlinde ondertussen ook een paar keer is geweest. “Je bouwt een band op met de medewerkers en de kinderen. Al hebben de kinderen die ik kende het weeshuis zo langzamerhand verlaten, waardoor dat steeds minder een reden is om terug te gaan. Dat is ook de opzet van het thuis: er komen niet alleen wezen, maar ook kinderen uit families die het tijdelijk moeilijk hebben. Bedoeling is dat de kinderen uiteindelijk weer terugkeren naar hun gezin.”

Buiten de band met het weeshuis blijft ook het verlangen naar Oeganda bestaan. Marlinde heeft met eigen ogen gezien waarom. “Het is een indrukwekkend land met heuvels, prachtige landschappen en watervallen. Oeganda wordt niet voor niets de ‘parel van Afrika’ genoemd. En de mensen zijn heel aardig en gastvrij. Het toerisme naar het land zit in de lift, maar het is nog steeds straatarm.” Anita vult aan: “Vooral in de kleine dorpjes is dat het geval. Daar wonen mensen nog steeds in die hutjes met rieten dakjes.”

Het is een schril contrast met de omgeving van Nijmegen en de eigen regio waarin ze de afgelopen maanden kilometers hebben gemaakt. “Ongeveer zevenhonderd kilometer…”, heeft Marlinde de tel bijgehouden. “We houden van wandelen, maar op het eind van de voorbereiding wordt het wel moeten. Voor een training van 35 kilometer ben je bijna de hele dag op pad. ‘Als je 35 redt, haal je de veertig ook wel’, zeggen we altijd”, vertelt Marlinde over de afstand die ze straks vier dagen moeten volbrengen.

Ze weten hoe het voelt, want Marlinde begint aan haar zesde Vierdaagse en Anita aan haar vierde. “Het sfeertje rond het evenement is gewoon heel leuk. Wij slapen met 35 mensen in een accommodatie, die we eigenlijk alleen tijdens de Vierdaagse zien. Dat is echt een soort wandelfamilie geworden. Heel leuk”, vertelt Marlinde. “De leuke dingen onthou je, de pijn en vermoeidheid vergeet je. Als je straks weer aan het wandelen bent, weet je weer hoe dat ook alweer voelt”, lacht Anita.

Uiteindelijk hopen ze dat veel mensen hun sponsoren, zodat ze weer een mooi bedrag naar het weeshuis kunnen overmaken. “Dat geld wordt besteed aan babyvoeding. De prijs daarvoor in Oeganda is net zo hoog als in Nederland, terwijl mensen daar veel minder verdienen. Als een weeshuis dan ineens vijftien baby’s huisvest, kun je wel nagaan wat dat kost…”

De zussen ook ondersteunen? Kijk dan op de flyer voor alle informatie. Op Genemuiden Actueel doen ze tijdens de Vierdaagse verslag van hun bevindingen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500