Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Harm Hoeve op het Zwier van Dijkorgel

Geplaatst op: 15 juli 2019

Harm Hoeve bespeelt dinsdag 23 juli het onlangs gerestaureerde Zwier van Dijk orgel in de Grote of St. Nikolaaskerk te Genemuiden. Het door de bouwer ontworpen voor de late 19e eeuw ongewoon monumentale front is een prachtige bezienswaardigheid. Van Dijk toonde met dit fraaie klassieke uiterlijk zijn voorkeur voor de bouwwijze uit de 17e en 18e eeuw.

Tijdens de recente restauratie heeft de firma Reil uit Hattem het instrument zoveel als mogelijk teruggebracht naar de situatie zoals Zwier van Dijk die in 1885 realiseerde. Het toegevoegde pijpwerk uit 1961 door orgelbouwer Verschueren en uit 1987 door Kaat en Tijhuis is door herintonatie in harmonie gebracht met de klank van Van Dijk.

De verrichtingen van de organist zijn beneden in de kerk te volgen via een scherm. Na afloop is een meet en greet met de organist en de orgelbouwer Reil. Voor en na het concert staat een gratis een kopje koffie of thee voor u klaar.

Tijdens het concert speelt Hoeve een aansprekende mix van koraalwerk en literatuur. Onder andere twee koraalbewerkingen a. Alla marcia “Door de nacht van strijd en zorgen” b. Trio en koraal “Wie maar de goede God laat zorgen”, van K.J. Mulder, Variaties op een Sarabande van Händel, Fuga-gigue in G, J.S. Bach, Den vaderland getrouwe” P. van Anrooy, Piet Hein” Hollandsche Rhapsodie, arr. R. Smits, en twee koraalbewerkingen ‘Rust mijn ziel, Uw God is Koning’. Voorafgaand aan het concert zal aan het publiek  worden gevraagd om drie bekende liederen op te geven. De organist gaat dan hierover improviseren. Het concert wordt afgesloten met ‘Psalm 68’ van de organist zelf, met aansluitend samenzang van deze bekende ‘bovenstempsalm’. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is vrij. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor de gemaakte kosten.

Het volgende concert wordt gegeven door de Kamper Organist Ab Weegenaar op dinsdag 3 september. Meer informatie over de andere concerten is te vinden op www.zwiervandijkorgel.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500