Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Droogte leidt niet tot grote problemen

Geplaatst op: 31 juli 2019

De droogte heeft effect op het watersysteem, maar tot grote problemen leidt dat niet. Wel is er vooral in onze regio een flink neerslagtekort. Dat meldt Waterschap Drents Overijsselse Delta op de dag dat er vermoedelijk voor het eerst sinds tijden regen gaat vallen.

De grondwaterstanden zijn op de hoge gronden erg laag voor de tijd van het jaar en zijn vergelijkbaar met de grondwaterstanden rond eind juli vorig jaar. Het grondwaterbeeld in west-Salland is op dit moment gunstiger dan vorig jaar. Hier heeft de neerslag geleid tot een verhoging van de grondwaterstanden.Peilbeheer

De actuele situatie in het werkgebied van WDODelta is onder controle. De waterstanden zijn nog steeds aan de bovenkant van de zogeheten bandbreedte ingesteld. Over het hele werkgebied genomen, zit WDODelta momenteel op gemiddeld 80 procent van de aanvoercapaciteit van water. Dit water wordt aangevoerd vanuit het IJsselmeer, de IJssel en de Vecht. Waar problemen zijn of worden verwacht in de aanvoer van water wordt extra onderhoud uitgevoerd, zoals maaien van begroeiing in de watergangen. Waar het waterschap geen water kan aanvoeren, vallen sloten droog.

De situatie van de waterkwaliteit is normaal voor de tijd van het jaar. Door het warme weer neemt de temperatuur van het oppervlaktewater toe en daarmee de kans op blauwalg en botulisme. Bij hevige buien is de kans op vissterfte groter.

Weersverwachting

Vanaf woensdag wordt het weer wisselvallig met elke dag kans op regen of een bui. De temperaturen zijn dan rond normaal voor deze tijd van het jaar. Komend weekend wordt het droger met temperaturen iets boven de normale temperaturen voor deze periode. Op langere termijn (na 6 aug) is de verwachting van voortzetting van het wisselvallige weertype met temperaturen rond normaal. Het neerslagtekort zal dalen doordat er neerslag valt, de temperatuur lager wordt en daardoor verdamping verminderd.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500