Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het Zwartewaterland-gevoel van Gerralt van Dijk

Geplaatst op: 2 augustus 2019

De Actueelsites gaan deze zomer op zoek naar het ‘Zwartewaterland-gevoel’. Bestaat dat, hebben mensen dat en wat is dat dan? Waar denken ze aan bij Zwartewaterland en waar komen ze graag? We gaan op bezoek bij bekende en minder bekende inwoners van Zwartewaterland. Vandaag de derde: Gerralt van Dijk, bekend van Het Centrum/De Nachtweg, Het Kraantje, De Blizzard en D’ijsko.

“Ik ben geloof ik wel een Gaellemuniger”, zegt Gerralt van Dijk bedachtzaam. Maar onderschat ook zijn Sluziger kant niet: hij woont er al jaren. “Mijn kinderen vinden zichzelf Sluzigers.”

Zijn werk bracht hem er jaren geleden toe om aan de overkant van het Zwartewater te gaan wonen. Hij werkte in René’s scheepskajuit, een bruine kroeg bij de jachthaven op de Kranerweerd. Samen met anderen bedacht Van Dijk later de naam ‘Het Kraantje’. “In de Sluziger mond was het altijd een bekend café. Ik ben er via via terechtgekomen, en gaandeweg wilden we daar meer eten en drinken serveren. En toen werd het “Het Kraantje.”

Van Dijk pendelde elke dag en soms meerdere keren per dag op en neer naar Genemuiden. “Op den duur ben ik toen in Zwartsluis gaan wonen. En er is niks mis mee om hier te wonen.”

Na zijn vertrek werkte hij een tijdje samen met Johan Moorman. “Daarna heb ik de Blizzard overgenomen.” Een zaak die hij ruim 7 jaar heeft gehad. “Zondags had ik op 50 klanten er wel 45 uit Genemuiden”, lacht hij.

Op zondagmiddag was de klassieke wedstrijd Ajax-Feyenoord op een groot scherm te zien bij hem. “En dan had ik zo 80 tot 90 man in het café. Toen is de mengeling Genemuiden/Zwartsluis wel geboren ja.”

En mengeling waarvan hij min of meer de verpersoonlijking van is. “In Hasselt kom ik weinig. Het Euifeest ga ik bijvoorbeeld niet heen, maar naar de Biestemerk en de Sleepbootdagen wel. Ik ga weleens een keer voor de voetbal naar Hasselt, maar dat is het wel.”

Van Dijks’ kinderen voetballen bij DESZ. “Maar ik ga zaterdags ook altijd nog naar de voetbal in Genemuiden. Dan noemen ze me ‘die verrekte Sluziger’. En als ik hier bij de voetbal kijk, dan zeggen ze ‘verrekte Gaellemuniger’. Dat is er nog altijd.”

Zelfs bij de voetbal heeft Van Dijk de mengeling Genemuiden/Zwartsluis in zich. “We kijken bij de voetbal in Genemuiden, maar drinken bij DESZ een biertje. Maar dat doen we dan wel weer met Sluzigers die in Genemuiden werken.”

Bij zijn werk bij cateraar Willem de Boer maakte Van Dijk al ijs. Dat bracht hem op het idee om een ijssalon in zijn geboorteplaats Genemuiden te beginnen. “Je moet een geschikt pandje hebben”, vertelt hij. “Toen kwam dit pand vrij en in twee maanden was het beslist.”

Nu pendelt hij weer tussen Zwartsluis en Genemuiden. “Maar mijn familie woont ook in Genemuiden. Voordat ik de ijssalon had, reed ik ook al drie keer in de week naar Genemuiden.”

Toch heeft hij het goed in Zwartsluis. “Hier is wat meer reuring. Kijk, ik mag op zondag wel open met de ijssalon in Genemuiden, maar dat doe ik niet uit respect. En toch woon ik net zo makkelijk in Zwartsluis als in Genemuiden. Daardoor heb ik ook wel een Zwartewaterland-gevoel, met Hasselt heb ik iets minder. Hasselt ligt niet op de route als je de pont neemt”, grapt hij.

Vroeger waren er de gemeenten Genemuiden en Zwartsluis. “Dan werd daar wat beslist. Nu wordt er in Hasselt wat beslist voor Zwartsluis en Genemuiden. Bijvoorbeeld het eenrichtingssysteem in Genemuiden. Dat is besloten door mensen die nog nooit in Genemuiden zijn geweest.”

Als mensen vroeger een probleem hadden, dan gingen ze naar het gemeentehuis. “Dat kan nu niet meer”, merkt Van Dijk op. “De rivaliteit blijft. Het wordt wel wat minder, maar het blijft. Als er in Hasselt beslist wordt dat er in Genemuiden iets komt, dan zeggen de Sluzigers dat het in Genemuiden wel weer kan en andersom is het net zo.”

Van Dijks mooiste plekje in de gemeente vindt hij op het bankje voor D’ijsko. “Daar kun je toch nog even een praatje maken. Dat is gewoon iets Gaellemunigers. Er kwam laatst een oudere man een ijsje halen. Hij had hem al op, maar bleef nog halfuur zitten om te praten. Hij zei letterlijk: ‘ik zie hier meer dan op het veer’.”

Weer in Genemuiden gaan wonen, zou voor Van Dijk geen probleem zijn. “Ik zou me er gelijk weer thuis voelen net zoals in Zwartsluis dus het maakt mij niet uit waar ik woon”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500