Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Expositie over demping Veergat

Geplaatst op: 9 augustus 2019

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat een gedeelte van de haven (het Veergat genoemd) en de Drecht zijn gedempt. Hiermee verdween een belangrijk, maar vooral kleurrijk stuk uit het hart van Genemuiden. De oude verbinding van het Zwarte Water via haven en Ziel en de vaarweg door Mastenbroek naar Zwolle en Kampen werd verleden tijd. Deze vaarweg kronkelde buiten de bebouwde kom van Genemuiden schilderachtig door de polder Mastenbroek en werd opgenomen in het kaarsrechte kanaalstelsel van de eeuwenoude polder.

In museum het Historisch Centrum Genemuiden wordt gewerkt aan een expositie over de demping, die vanaf Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2019 te bezichtigen is. Het schilderachtige aan de expositie ontbreekt niet. Schilderijen die beschikbaar zijn gesteld voor deze expositie vanuit de bevolking en die in het bezit zijn van het museum zijn onderdeel van de expositie. Ook zijn amateurschilders uitgenodigd voor het maken van een schilderij van de omgeving van het Veergat en de Drecht van vóór de demping. Zij kunnen hun werken inbrengen op zaterdag 17 en 24 augustus 2019 tussen 14.00 en 16.30 uur in het Historisch Centrum Genemuiden.

Heb jij wel eens wat gevonden in de grond? Bijvoorbeeld scherven van een pot of kan, een pijpenkopje, ijzeren voorwerpen en kogeltjes. Je bent vast nieuwsgierig om te weten wat het precies is wat je hebt gevonden; waar het voor werd gebruikt, door wie het is gemaakt, hoe oud voorwerp is, enzovoorts.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2019 kun je deze voorwerpen laten zien in het Historisch Centrum Genemuiden. Mensen van de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland zijn dan van 14.00 tot 17.00 uur aanwezig om je voorwerp(en) te onderzoeken en je informatie hierover te geven. Ook zijn we benieuwd naar magneetvondsten. Bijzondere voorwerpen willen we graag fotograferen. Voor kinderen is er een grabbelton met oude muntjes.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500