Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stadswandeling langs historische hekwerken

Geplaatst op: 10 augustus 2019

Zie en hoor dinsdag 13 augustus de geschiedenis van Genemuiden onder leiding van een gids. Deze middag worden wandelaars meegenomen naar het oude hekwerk dat in 1885 rond de toen herbouwde Hervormde kerk werd geplaatst. Delen van dat 134 jaar oude smeedijzeren hek blijken nog gewoon in oud Genemuiden aanwezig te zijn. Ook andere historische hekwerken uit 1862 en 1873 zijn onderdeel van de route. Helemaal bijzonder wordt het wanneer de gids een kijkje gaat nemen in de vroegere gevangeniskelder onder het voormalige stadhuis aan de Langestraat.

De wandeling begint om 14.00 uur onder de toren van de Hervormde kerk in het centrum en de kosten zijn € 5,-. Tijdens de ca. 1,5 uur durende stadswandeling, met inbegrip van een korte koffiepauze in ’t Olde Staduus, krijgt u veel te horen over de historie van het tapijtstadje Genemuiden. Zo wordt u verder gewezen op bijzondere architectuur, stadsbranden, tapijtindustrie en de eenkamerwoningen waar we een kijkje bij nemen. In die kleine behuizing vlocht men de biezen en hadden honderden mattenramen hun plaats.

De zwerftocht door het hart van Genemuiden geeft ook een terugblik in de geschiedenis van de Kerk, het Heilige Geestgasthuis en het 19e- eeuwse Armenwerkhuis. Bij het bezoek aan de oude begraafplaats met het markante lijkhuisje is het goed te realiseren dat op deze strategische plek vele eeuwen geleden een groot kasteel, het zogenaamde Blokhuis, verrees. Zin in deze bijzondere middag, kom naar Genemuiden en wandel mee.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500