Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Familie Tuinman viert jubileum met cd en feestelijk optreden

Geplaatst op: 9 augustus 2019

De Familie Tuinman verzorgt al 25 jaar muzikale optredens in vooral verzorgingscentra en bij vrouwenverenigingen. Dat jubileum viert de uit Genemuiden afkomstige familie met een cd vol Nederlandstalige liedjes. Het album wordt op vrijdagmiddag 30 augustus gepresenteerd in De Meente.

De keuze voor die locatie in Genemuiden is geen toeval. De familie Tuinman is regelmatig te gast in De Meente, net als in veel soortgelijke centra in een zeer wijde regio rondom Genemuiden. “Ook spelen we veel voor dementerenden. Dat zijn misschien wel de mooiste optredens om te doen. Mensen zingen dan massaal met ons mee en hebben een fijne tijd. Dat geeft ons veel voldoening. ‘Wat is dit toch mooi om te doen’, zeggen we vaak tegen elkaar op de terugweg”, zeggen Henk en Joke Tuinman, die als enigen in Genemuiden wonen.

Samen met Jan en Grietje uit Drachten en schoonzus Lummy uit Ruinerwold vormen ze momenteel de zanggroep, waarvan in het verleden ook andere familieleden deel uitmaakten. Zus Arendje was de aanstichtster van de groep. “Zij organiseerde in 1994 een kerstavond voor de vrouwenvereniging in Genemuiden en vroeg wat familieleden voor de muzikale begeleiding. Dat was zo’n leuke avond dat we daarna veel vaker optraden.”

Broer Bertus speelde lang een belangrijke rol. De ervaren muzikant verdiende zijn sporen in de countrywereld en zorgde binnen de familiegroep voor de muzikale begeleiding. Zes jaar geleden overleed hij na een slopende ziekte, maar hij spoorde zijn familie aan om de groep voort te zetten. “Tegenwoordig treden we op met muziekbanden, waarvan Bertus nog een groot deel heeft ingespeeld. Dat hopen we nog heel lang te doen. Zolang de gezondheid goed blijft en de reacties positief zijn, gaan we zeker door.”

En die reacties zijn nog steeds enthousiast, zoals deze maand nog in Heerde. “Daar zongen we voor het eerst in een verzorgingstehuis. ‘Jullie moeten nog een keer komen’, klonk het na afloop. Dat horen we vaak”, zeggen de familieleden. Eén mooiste optreden benoemen, vinden ze moeilijk. Daarvoor zijn er teveel bijzondere momenten geweest. “Een optreden op de Henri Dunant blijft wel altijd bij: daar reden de mensen met hun elektrische rolstoelen in een rij door het gangpad: prachtig.”

De mijlpaal van 25 jaar wilde de muzikale familie niet geruisloos voorbij laten gaan. Daarvoor is het jubileum te bijzonder. “Daarom hebben we besloten om toch nog eens een cd uit te brengen, die we samen met Jan Bode en Arend van Dijk hebben gemaakt. Die verkopen we straks rond onze optredens”, vertelt Henk. De eerste gelegenheid is het jubileumoptreden op vrijdagmiddag 30 augustus.

Vanaf 15.00 uur is dan iedereen welkom, de familie zorgt voor koffie en lekkere hapjes.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500