Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel belangstelling voor historie Genemuiden

Geplaatst op: 13 augustus 2019

Wie denkt dat de historie van Genemuiden met de grote stadsbranden en andere rampspoed verloren is gegaan, moet eens met Gert Jan Westhoff door het oude centrum wandelen. Tientallen mensen benutten dinsdagmiddag die mogelijkheid, want Westhoff organiseerde een stadswandeling. Daarop kwamen veel Genemuidenaren, maar ook mensen van buiten de stad af. Allemaal gingen ze met handenvol anekdotes naar huis.

Want wie weet nou dat na de ontvolking van Schokland precies één familie naar Genemuiden trok. En die begonnen daar een ‘uitbaterij’ op de plek waar nu Schippers Welvaren zit. Of wat het oudste gebouw van de stad is? De oude dokterswoning in de Langestraat, die bij de grote brand in 1868 maar net aan de vuurzee ontsnapte. Leendert Eenkhoorn kon de brand blussen en enkele zwartgeblakerde balken in het pand herinneren daar nog aan.

Herinneringen aan die tragedie zijn in de Kruisstraat en de Nijstad nog te zien. Twee gevelstenen daar zijn van 1868, het jaar waarin Genemuider verder opkrabbelde. Honderden bouwvakkers bouwden Genemuiden weer op. De JWB op het bordje aan de Kruisstraat verwijst vermoedelijk naar Jan Willem Blom, een opvarende van een schip die dat bestaan wel zat was, overboord sprong en naar Genemuiden zwom. “Vermoedelijk de enige Genemuidenaar die hier zwemmend naar toe is gekomen”, denkt Westhoff.

Eeuwen daarvoor was Genemuiden ook al bijna van de landkaart verdwenen. “De Tachtigjarige Oorlog was een ramp voor Genemuiden: dan weer was de stad van de Spanjaarden, dan weer van de staatse troepen. En elke keer plunderden de nieuwe heersers de stad leeg”, vertelt Westhoff. Uiteindelijk was er ook zo weinig van Genemuiden over dat het plan op tafel lag om de stad te slopen. “Kampen en Zwolle waren voor, volgens mij zijn ze dat nog steeds. De ridders hielden het plan tegen. Daarom kan ik hier nu nog stadswandelingen organiseren”, aldus Westhoff.

Aan de Nijstad hield hij stil bij de woning van de familie Harms. Woningen beter gezegd, want drie woningen zijn daar min of meer tot een huisadres samengevoegd. “In het verleden woonden veel Genemuidenaren in een tweekamer woning. Dat waren er ooit 278, waarbij in 221 woningen een mattenraam stond”, aldus Westhoff, die ook wees op het bordje ‘Tres Tabernae’ dat op de gevel van Harms prijkt. “Dat verwijst naar drie herbergen. Ooit kreeg Harms Duitsers aan de deur die dachten dat ze hier konden overnachten. Een kopje koffie konden ze wel krijgen…”

Dat konden de deelnemers aan de wandeling ook. Met een eerste vracht aan verhalen hielden ze pauze bij ’t Olde Staduus. waarna ze onder meer nog naar de oude stadsgevangenis gingen. Die zit onder het voormalige stadhuis, waarin nu Travel XL is gevestigd.

Naast het bewijs dat de historie van Genemuiden toch nog levend is, is de wandeling van Westhoff ook het bewijs dat Genemuiden blijkbaar toch zit te springen om activiteiten in de zomervakantie.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500